2024. április 27. - Zita

Roma szupersztárok

A szlovákok toleranciáját jelzi szakértők szerint, hogy roma versenyzők nyerték az első két helyet egy rendkívül népszerű tehetségkutató televíziós versenyen.
2007. december 18. kedd 15:37 - Hírextra

A szlovákiai romák a társadalom peremén tengődnek, de ketten közülük most mégis országos sztárok lettek: a tévénézők szavazatai alapján a 16 éves Vierka Berkyova és a 15 éves Dominika Mirgova végzett az első, illetve a második helyen a "Szupertsztárt keres Szlovákia" című zenei tehetségkutató versenyen.

A vasárnapi finálé jól mutatja, hogy a szlovák társadalom nem rasszista - nyilatkozott Eva Jassova pszichológus a Sme című pozsonyi lapnak. A két kislány származása egyáltalán nem érdekelte a nézőket - tette hozzá Elena Kriglerova szociológus.

"Nagyon pozitív fejlemény, hogy a képernyőn is megmutatkoznak a szlovák társadalom multikulturális vonásai" - mondta Krigelova. Utalt viszont arra is, hogy a roma származás és a zenei tehetség közti szoros összefüggésre vonatkozó előítélet is erősödik így.

Marin Timoracky médiaszakértő hangsúlyozta, hogy a "Hamupipőke-effektusnak" is fontos szerepe van a szegény sorba született lányok sikerében.

A műsor producere, Pepter Nunez szerint Vierka és Dominika példakép lehet a roma gyerekek számára, és ezt erősítik meg kisiskolai tanárok beszámolói is, amelyek a hónapokig tartó verseny során jutottak el a műsor készítőihez.

A producer is úgy látja, hogy a szavazásnál nem számított a versenyzők származása. "Az is örvendetes, hogy még a bulvárlapok sem ugrottak rá erre a témára. Szlovákia sokkal toleránsabb, mint ahogy azt a média beállítja."

A teljes lakosságban betöltött arányt tekintve Szlovákiában él a legtöbb roma egész Európában. A 400 ezres közösség döntő része mély szegénységben él, a munkanélküliségi ráta eléri a 90 százalékot. Három éve sok roma településen - különösen az ország keleti részén - hetekig voltak zavargások, éhséglázadások, mert az akkori jobbközép kormány egyik napról a másikra a felével megkurtította a szociális segélyeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását