2024. március 29. - Auguszta

Hatékonyabb mellrákellenes szer

Nyolcéves követéses vizsgálat alapján az anastrazole hatóanyagú gyógyszert találták a leghatékonyabbnak a hormonfüggő mellrák kiújulása ellen a menopauzán túl lévő nőknél.
2007. december 18. kedd 13:23 - Hírextra

A tanulmányt az Egyesült Államok éves Mellrák Szimpóziumán ismertették szerzői. A nemzetközi kutatásban 6241 mellrákos nő adatait gyűjtötték össze. A műtéti, sugárterápiás vagy kemoterápiás kezelés után anastrazole-t, tamoxifent, vagy mindkettőt szedtek öt évig a páciensek.

Átlagosan 68 hónap után azoknál a nőknél, akik az anastrazole-t tartalmazó Arimidex gyógyszert kapták, 15 százalékkal hosszabb volt a betegségmentes túlélés és 25 százalékkal hosszabb idő telt el a betegség kiújulásáig, mint a tamoxifent szedő nőknél.

A vizsgálat egyik vezetője, az amerikai Aman U. Buzdar szerint az anastrazole szedésével tartósan pozitív hatás érhető el. A szernek a tamoxifenhez hasonlóan mellékhatása a hányinger, hányás, hajhullás, láz és fertőzési kockázat, ám ezek enyhébben jelentkeznek, mint a másik gyógyszernél.
Az idő előrehaladtával az anastrazole előnyei még határozottabbak a tamoxifenhez viszonyítva. A menopauza utáni és idősebb nőknél a standard kezelést érdemes megváltoztatni - tette hozzá Buzdar.

A nemzetközi kutatás eredményét a Lancet Oncology december 14-i száma is közölte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását