2024. április 16. - Csongor

Kodály emlékmű Kecskeméten

Kodály Zoltán születésének 125 évfordulóján vasárnap avatták fel a Kecskeméten a Psalmus Hungaricus című emlékművet; Szemők Zsuzsa szobrászművész alkotása egyszerre állít emléket a zenetudósnak és a város másik nagy szülöttének, Kecskeméti Végh Mihálynak.
2007. december 16. vasárnap 15:48 - Hírextra
Ez az emlékmű nem csak Kodály Zoltánnak állít maradandó emléket, hanem benne van Kecskemét régmúltja, hiszen emléket állítunk Kecskeméti Végh Mihálynak is - mondta Zombor Gábor polgármester az emlékműnél elmondott beszédében.

A polgármester a város központjában, a református és a katolikus templom között felállított emlékműnél hangsúlyozta: benne van Kecskemét városának az örök értéke az összefogásról, a toleranciáról, és benne van a közelmúltunk, amikor Kodály Zoltán bearanyozta a magyar kultúrát, és benne van a jövőnk is, hiszen ezekre az értékekre, erre az összefogásra tudunk alapozni.

Az emlékműnél beszédet mondott Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, és Kass János Kossuth-díjas grafikusművész is.

A Psalmus Hungaricus című emlékművet Szemők Zsuzsa szobrászművész készítette. A kecskeméti születésű művész alkotása egyszerre állít emléket a nagy zeneszerzőnek és Kecskeméti Végh Mihálynak, akinek 1561-ben elkészített zsoltárfordítását felhasználva alkotta meg a Psalmus Hungaricust Kodály Zoltán.

Kecskeméti Végh Mihály a krakkói egyetemen tanult, majd visszatérve szülővárosába, annak főbírájaként - ma a polgármesteri tisztségnek felel meg - is tevékenykedett. A város főbírájaként nagy érdeme volt abban, hogy amikor az emlékművel szomszédos katolikus templomból - a mai Barátok temploma - a reformáció hívei kiváltak és a várostól kapott szomszédos telken felépíthették a református templomot.

Az emlékműavatáson részt vett Mádl Dalma, a korábbi köztársasági elnök felesége is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását