2024. április 24. - György

"A családi értékek eltűnnek az új jogszabályokkal"

A család által képviselt értékek egyre inkább háttérbe szorulnak a modern világban az új jogszabályokkal, ami karácsony ünnepének közeledtével különösen fájó - nyilatkozta Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek.
2007. december 16. vasárnap 12:26 - Hírextra
Ittzés János szerint a klasszikus családmodell folyamatosan háttérbe szorul azáltal, hogy az élettársi kapcsolatot jogszabályi keretekkel hasonló jogkörrel ruházták fel, mint a hagyományos házaspárok viszonyát. A püspök rámutatott, hogy karácsony ünnepén Jézus családjára, mint követendő példára gondolnak a vallásos emberek, amely különösen nagy kontrasztot mutat a mai viszonyokkal szemben.

A családokra kell alapozni egy társadalom felépítését, minden nemzet családokból épül fel. Nem lehet azt mondani, hogy ez egy idejétmúlt formáció, sőt egy ország egészségi színvonalát is meghatározza a családok állapota - hangsúlyozta.

Karácsony alkalmából a püspök annak az elvárásának is hangot adott, hogy a legalapvetőbb emberi normákat, így az egymás iránti szeretetet a közéletben szereplőknek is teljesíteniük kell, ami nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az ország előbbre lépjen.

A szeretetet gyakorolva az evangélikus egyházközségek az adventi időszakban gyűjtést kezdeményeznek a rászorulók megsegítésére, ám sok esetben nem csupán a saját településükön osztják szét az ajándékokat, hanem elküldik azokra a vidékekre, ahol a legnagyobb szükség van rájuk - közölte a püspök.

A karácsony előtti hetekben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet - amelynek működtetésében az evangélikusok alapítóként jelentős szerepet vállalnak - a szeretet.éhség nevű akciót aktivizálja, amelynek keretében személyre szabottan dombornyomásos bankkártyáról utalhatnak az adakozó kedvűek, kiválasztva egy-egy ajándékot az aktuális célszemélynek. Ezáltal az adományozó és a támogatott kapcsolata élővé válik - jegyezte meg Ittzés János.

A karácsonyi karitatív tevékenységek közül az elnök-püspök a győri ökumenikus kezdeményezést is kiemelte, amelynek során Pápai Lajos katolikus püspökkel és Lentulai Attila református esperessel közös perselygyűjtést hirdettek a hajléktalanok megsegítésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását