2024. április 20. - Tivadar

Karácsonyi stresszt kezelő tréning

Kétnapos karácsony előtti stresszkezelő-tréninget kínál Tóth Krisztina családterapeuta és László Klára szociológus azoknak, akiknek a karácsony előtti ünnepi készülődés inkább teher, mint öröm.
2007. december 14. péntek 10:06 - Hírextra

A stressz-tréninget a Selye János Magyar Magatartástudományi és Magatartásorvoslási Társaság adaptálta és dolgozta ki a hazai viszonyokra, s a Társaság képzett ki trénereket, akik szabad belátásuk szerint szervezhetnek tréninget különböző célcsoportoknak. Tóth Krisztina és László Klára a Társaság Williams Életkészségek munkacsoport trénerei. A tréningek célja a stressz károsító hatásainak jobb megértésén keresztül a stressz okozta egészségkárosodások megelőzése.

- Úgy gondoltuk - főleg a családterápiás tapasztalatok alapján -, hogy a karácsony és általában a hosszabb ünnepek a szépségük mellett megterhelők is lehetnek. Ennek gyakori oka a kommunikációs félreértés, hiányosság, amikor nem, vagy nem úgy fogalmazzuk meg igényeinket, ahogy szeretnénk - állítja Tóth Krisztina családterapeuta.

- Mi lehet az oka annak, hogy sokan stresszként élik meg az ünnepeket?

- A karácsonnyal és általában az ünnepekkel kapcsolatos várakozások nagyon összetettek. Mindenki tisztában van vele, hogy ilyenkor több fizikai és lelki erőfeszítésre van szükség az ünnep sikeres "lebonyolításához", kezdve az idő és az anyagiak megteremtésétől, az ajándékok kitalálásán át, a vásárlásig és az ünnepi ételek összeállításáig. Ismerjük a karácsony "forgatókönyvét", amit kisebb-nagyobb módosításokkal igyekszünk is követni, ugyanakkor családonként változhat, ki milyen részletekkel, tartalommal tölti meg, amitől az csak arra a családra lesz jellemző. Jó esetben ezt szeretjük benne, ehhez ragaszkodunk, ettől érezzük, hogy, a mi közösségünk, családunk identitásához tartozik, amire nagy szükség van. Szokásaink ebben segítenek bennünket. Ha úgy nőttünk fel, hogy ünnepeinkből hiányoztak az egyéni részletek és szeretnénk megteremteni, ki kell dolgoznunk a sajátunkat. Ugyanezzel kell szembenéznünk, ha új családba kerülünk, és szeretnénk a megszokott elemeket beemelni, de azokat idegennek érzik a többiek. Gyakran éppen az kelt feszültséget, hogy másképp szeretnénk, de nem merünk változtatni, nem vállaljuk a vágyainkat, nehogy nézeteltérésbe keveredjünk családtagjainkkal, különösen ne a szeretet ünnepén. A nem kimondott, és beteljesületlen vágyak csalódáshoz vezetnek. A feszültséget ilyenkor vagy magunkban hordozzuk, vagy veszekedés lesz belőle, és máris szertefoszlik az együttlét öröme - magyarázta Tóth Krisztina.

- Miből áll a tréning?

- Összeállítottunk egy rövid tesztet azoknak, akik már többször érezték úgy, hogy megterhelő számukra az ünnepekkel járó készülődés. Ebből mindenki megtudhatja, hogy mennyire és milyen szempontból okoz stresszt az ünnep, és min lenne érdemes változtatni. A teszt a www.dunakanyar.net/~tothkriszti/treningek című honlapon érhető el. Aki a teszt eredményei alapján úgy érzi, hogy segítséggel szeretné a karácsonyt nyugodtabbá, vidámabbá és pihentetőbbé tenni annak felajánljuk, hogy vegyen részt a kétnapos konfliktuskezelő tréningen, amelyen a résztvevőknek segítünk önismeretük fejlesztésében, hatékony stressz-kezelő technikákat mutatunk meg és egyéb, a mindennapi élet számos területén (magánélet, munkavégzés) jól alkalmazható készségek megismerésére, elsajátítására, gyakorlására is sor kerül, különös tekintettel az ünnepekkel együtt járó konfliktushelyzetekre.

- Ezeknek az ismereteknek, módszereknek az elsajátítása mennyiben könnyíti meg az ünnepi előkészületeket?

- A tréning segít tudatosabban élni az életünket, jobban megérteni a magunk és mások viselkedését, motivációit. Hosszú távon csökken a stressz-szint, eredményesebb lesz az élet különböző területein adódó konfliktusok kezelése és javul a résztvevők személyes hatékonysága. A módszerek megismerésével más szemmel tekinthetünk az ünnepekre és ami eddig stressz-forrás volt, a kreativitásunk, a problémamegoldó képességünk fejlesztésével erőforrássá válthat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását