2024. április 27. - Zita

Együtt a szélsőségek ellen

Az Európai Parlament 2007. december 12-i strasbourgi ülésén az egyre erősödő szélsőséges megnyilvánulások elleni fellépésről vitáztak a képviselők az Európai Parlament strasbourgi épületében. A vitához Kósáné Kovács Magda, az Európai Szocialista Frakció a
2007. december 13. csütörtök 14:27 - Hírextra

Több Uniós tagországban, és átmenetileg az Európai Parlamentben is képviselethez jutó extremista pártok nem válhatnak szalonképessé az európai politikában. Visszaszorításuk az európai közösség össztársadalmi ügye, még akkor is, ha tudjuk: a hétköznapi rasszizmus és idegengyűlölet ott bujkál a demokráciát és az emberi jogokat egyébként igenlő polgárok fejében is.

Különösen veszélyeztetettek a fiatalok, akik számára nem csupán a holokauszt, hanem már a berlini fal leomlása is történelem. A határok nélküli Európa felértékeli a nemzethez tartozás tudatát, s a fiatal lelkek lapjára könnyű ráírni akár ordas eszméket is.

Az európai jogalkotás inkább követi a nemzeti lépéseket, nem előz, nem mutat irányt. Így történt ez a rasszizmus és xenofóbia elleni kerethatározat esetében is.

A probléma azonban nemcsak politikai vagy jogi választ igényel. A szélsőségek elleni fellépés nemcsak a mi célkitűzéseinkben kell szerepeljen, hanem minden más európai értéket valló és a közéletben szerepet vállaló civil szervezetében és az egyházakéban is.

Többször is szót emelt például a rasszizmus és xenofóbia ellen II. János Pál, az egykori pápa egyik bulgáriai látogatása alkalmával pontosan meghatározta a vallások feladatát: "Minden vallás arra hivatott, hogy az igazságot, az emberek közötti békét, a megbocsátást, az életet és szeretetet szolgálja." Vagyis mindazon értékeket, amelyeket ezek a radikális csoportok egyáltalán nem, vagy csak rendkívül szélsőséges módon értelmeznek.

Kérem az Európai Parlament elnökét és a Bizottság felelős tagjait, hogy az egyházakkal fenntartandó párbeszéd során kérjék az egyházak fellépését a szélsőségek ellen, és azt, hogy vonják meg még gesztusértékű támogatásaikat is az ilyen csoportoktól.

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását