2024. május 5. - Györgyi

Szilvásy Simicskóhoz fordult

Levélben kérte Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter Simicskó Istvánt (KDNP), az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnökét, vesse latba befolyását, hogy fejeződjön be a "hisztérikus boszorkány
2007. december 11. kedd 12:00 - Hírextra
"A polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál a hozzám érkezett jelzések szerint megdöbbenéssel és értetlenséggel fogadták, hogy olyan napi politikai harcba kívánják őket bevonni, ahol nincs helyük, nincs keresnivalójuk - olvasható a levélben, amelyet a Nemzetbiztonsági Iroda kedden juttatott el az MTI-hez.

Szilvásy György felidézi többi között, hogy a Magyar Nemzet december 7-i számában megjelent, Kinek dolgozik Laborc? című cikkben, amelyet a szerző a Budapest Analyses elemző portál alapján állított össze, az állt, hogy a "polgári nemzetbiztonság átalakítása után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és az őt támogató MSZP a különböző szavazások és választások közeledtével felhasználhatja a belbiztonsági szolgálatot az ellenzék megfigyelésére, az ellenzéki kampány anyagi támogatóinak feltérképezésére, az ellenzéki rendezvények megzavarására, akár provokációk megszervezésére is. Az egyre nagyobb sztrájkokat szervező szakszervezeti mozgalmak megfigyelése, és esetleges megtörése szintén feladata lehet az új elhárításnak".
A nemzetbiztonsági Iroda múlt pénteki közleményében cáfolta az "új elhárításra" vonatkozó állítást, "képtelen és primitív állításoknak nevezte a lapban megjelenteket.

A miniszter a parlament szakbizottsági elnökéhez írt levelében kitér a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatói posztjára jelölt Laborc Sándor nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatására is, ahol ellenzéki képviselők a dandártábornok oroszországi tanulmányaira hivatkozva ellenezték jelöltségét, mondván, ez NATO-tiltakozásokhoz vezetett. Ugyanakkor egyetlen konkrét tiltakozásról sem tudtak említést tenni - teszi hozzá.

A vádaskodások - mutat rá Szilvásy György - azóta sem szűntek meg, sőt a rágalmazottak köre is bővült: a Magyar Nemzet cikke szerint Balajti László dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) új főigazgatója "politikai bizalmas", de az nem derül ki, - mutat rá a tárca nélküli miniszter - "kinek a +politikai bizalmasa+ ez a jó húsz éve az NBSZ-nél dolgozó szakember, aki 2002 elején lett központi tiszt".

A miniszter hangsúlyozza, kezdettől arra törekedett, hogy a szolgálatok tekintetében korrekt, ötpárti együttműködést alakítsanak ki és ez vonatkozzon a vezetők kiválasztására is. "Sajnálom, - nem a kormány oldalon és nem rajtam múlt, talán Önön sem, - hogy ez nem sikerült és most példátlan kampány tanúi vagyunk" - teszi hozzá.

Mint kiemeli, ennek az ártalmas kampánynak kellene véget vetni és ezért most mindennél fontosabbnak tartja, hogy a szolgálatokat kivonják a politikai szembenállásból - írta a miniszter.
"Tegye lehetővé minden politikai erő a szolgálatoknak, hogy egész figyelmüket, valamennyi erőfeszítésüket törvényes feladataik megoldásának szentelhessék" - zárta levelét Szilvásy György.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását