2024. április 26. - Ervin

A magánbiztosítók korlátozhatják az egészségügyi ellátást

A magánbiztosítók megjelenésével romolhat az egészségügyi ellátás színvonala, és kevesebben tudják majd igénybe venni az egészségügy szolgáltatásait - áll a katolikus egyház közleményében, amelyet Beer Miklós váci megyéspüspök, az egészségügyi bizottság e
2007. december 10. hétfő 17:12 - Hírextra

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Egészségügyi Bizottságának elnöke a biztosítói verseny külföldi tapasztalataira hivatkozva kiemelte: az egymással versengő magánbiztosítók az idő múlásával egyre több hozzájárulást kérhetnek ügyfeleiktől, hogy ellensúlyozzák a közfinanszírozás esetlegesen csökkenő szintjét. Ennek következménye lehet a szűkülő ellátási csomag, amely súlyosan korlátozhatja a betegek és szegények hozzáférését az egészségügyi szolgáltatásokhoz, ezáltal pedig az életkörülmények is romolhatnak.

A katolikus egyház szerint az egészségügyi reform bevezetésekor figyelembe kell venni a személyi méltóság, a szolidaritás és a szubszidiaritás elvét; ez utóbbi azt jelenti, hogy az egészségügyi döntések meghozatala az állampolgárokhoz a még optimálisnak tekinthető, lehető legközelebbi szinten történjen. Ezzel kapcsolatban megállapította, hogy "a társadalom legkiszolgáltatottabbjai közé tartoznak a betegek, különösen ha még szegények is." A betegek mellett megemlítette a "már-már embertelen anyagi és erkölcsi körülmények között lévő egészségügyi dolgozók"-at, akinek a helyzetét szintén jelentős mértékben befolyásolja a tervezett egészségügyi reform.

A közzétett írás szerint az állampolgárok egészségügyi rendszert fenntartó tehervállalása az anyagi képességek, az igénybevétel pedig az egészségügyi szükséglet alapján kell, hogy történjen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását