2024. május 2. - Zsigmond

Ma adják át a Füst Milán díjakat

András Sándor és Forgách András részesül ebben az évben Füst Milán prózaírói díjban. Az elismeréseket és a díjjal együtt járó 200 ezer forintos pénzjutalmat pénteken délután öt órakor vehetik át a díjazottak.
2007. december 7. péntek 11:07 - Hírextra
A jutalmat Füst Milán özvegye alapította 1975-ben. Helfer Erzsébet indoklásában az szerepelt, hogy "erkölcsi elismerést és anyagi támogatást nyújtson azoknak a költőknek és íróknak, akik Füst Milán irodalmi munkásságának szellemében az egyetemes emberi haladás érdekeit magas művészi szinten fejezik ki műveikben...".

A Füst Milán Jutalom prózai kuratóriuma, Sándor Iván elnök, valamint Földényi F. László és Budai Katalin, ebben az évben András Sándornak és Forgách Andrásnak ítélte oda a prózaírói díjat.

A díjjal együtt járó pénzjutalmat az utóbbi évekig az özvegy által letétbe helyezett egymillió forint kamatai fedezték, de ez az összeg mára már nem elég. A jutalmat a Magyar Tudományos Akadémia Füst Milán Fordítói Alapítványa egészíti ki fejenként kétszázezer forintra. A szervezés és lebonyolítás költségeit a mindenkori kulturális tárca fedezi. A Petőfi Irodalmi Múzeum társrendezőként idén negyedik alkalommal biztosítja a díjkiosztó ünnepség helyszínét.

Az elmúlt több mint harminc évben a teljesség igénye nélkül, Tandori Dezső (1975), Székely Magda (1977), Sütő András és Nádas Péter (1978), Szentkuthy Miklós és Hajnóczy Péter (1980), Kertész Imre és Esterházy Péter (1983), Oravecz Imre (1985), Lator László (1992), Gergely Ágnes (1994), Grendel Lajos és Lengyel Péter (1995), Nádasdy Ádám (2000), Térey János, Tőzsér Árpád (2002), Borbély Szilárd, Deák László (2004), Darvasi László és Spiró György (2005) részesült Füst Milán Díjban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását