2024. április 23. - Béla

Kelet-Európa küzd a hollywoodi produkciókért

A kelet-európai országok egy pörgős akciófilm vehemenciájával harcolnak a hollywoodi produkciók becsalogatásáért, mivel a nemzetközi filmgyártás bombaüzlet számukra.
2007. december 7. péntek 12:26 - Hírextra

A külföldi produkciók tavaly 76 millió dollárt (13 milliárd forintot) költöttek Csehországban - állította a cseh Barrandov filmstúdió szóvivője.

A román Castel Film marketingigazgatója szerint az utóbbi öt évben a külföldi filmstúdiók több mint 183 millió dollárt (közel 32 milliárd forintot) pumpáltak a helyi gazdaságba. Idén többek között az Adam Resurrected című film forgott a Castel gyártásában: a holokausztdrámát Paul Schrader rendezte, a főbb szerepeket pedig Willem Dafoe és Jeff Goldblum alakította a román helyszíneken.
A kilencvenes évek elején a hollywoodi producerek csupán a "régi világ" sármja és a jelentős költségmegtakarítás miatt vadásztak kelet-európai helyszínekre. Manapság új szelek fújnak a tengeren túl is: az álomgyár filmmoguljai a több tízmilliós projektek kihelyezésekor a helyi technikai hátteret, a stúdiók portfólióját és még a produkció után ácsingózó ország filmgyártással kapcsolatos adókedvezményeit is figyelembe veszik.

A magyar kormány például a húszszázalékos csökkentéssel nagyon kedvező adókörnyezetet teremtett a külföldi produkciók számára, és úgy tűnik, a románok is követik a példát. Az efféle ösztönzés megtérül: jövőre egy sor komoly költségvetésű, úgynevezett A-film készül majd Kelet-Európában, köztük a Transsiberian Woody Harrelsonnal és Ben Kingsley-vel.

A feltörekvő kelet-európai filmstúdiók között éles verseny alakult ki, s a maga módján mindegyik megpróbál kitűnni, hogy megszerezze a külföldi megrendeléseket, különösen amióta a helyi árak is egyre borsosabbak.

A MediaPro román filmgyártó vállalat szerint Romániában húsz százalékkal olcsóbb a filmkészítés, mint Csehországban, a Barrandov illetékese viszont azzal érvelt, hogy "mindenki azt a színvonalat kapja, amiért fizet".

A cseh stúdió tavaly nyitotta meg az általa Európa legnagyobb hangszigetelt stúdiójának tartott (közel 4200 négyzetméteres) forgatási helyszínét.

A Budapest közelében épülő Korda-filmstúdió pedig 2008 nyarától már teljes kapacitással működhet - ígérte novemberben Krisán László, a világszínvolanú komplexum vezérigazgatója.

"A kelet-európai országok többsége hasonló színvonalú helyszíneket és szolgáltatásokat kínál, így döntő szempont a produkciós költség" - állította az LKS litván filmstúdiók igazgatója. Szerinte Litvánia azért keltette fel a filmesek figyelmét, mert húsz százalékkal olcsóbb, mint a térség konkurens országai. Idén egy 50 millió dolláros (mintegy 8,6 milliárd forintos) második világháborús produkciót halászott el a lengyelek és románok elől, így a Defiance című film jövőre litván gyártásban kerül a mozikba. A film producerei, Ed Zwick és Pieter Jan Bruggle elégedettek voltak az októberben befejeződött munkálatokkal, és kijelentették, hogy jó szívvel ajánlják majd Litvániát kollégáiknak.

"A digitalizáció korában a produkciók utaztatása nem okoz problémát és a filmeket ott fogják készíteni, ahol a legkedvezőbbek az adottságok. Ebben a tekintetben Kelet-Európa feladta a leckét a nyugati országoknak" - értékelte a helyzetet Iain Smith, az amerikai polgárháborúról szóló, mégis teljes egészében Romániában forgatott Hideghegy című Oscar-díjas dráma producere.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását