2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ausztriában betiltották a fürtös bombát

Az osztrák parlament csütörtökön elfogadta a fürtös bombák betiltásáról szóló törvényt. A rendelkezés szerint Ausztria, Belgium után másodikként a világon, megtiltotta a vitatott fegyver fejlesztését, kereskedelmét, szállítását és használatát is. A fürtös
2007. december 7. péntek 10:12 - Hírextra
Az osztrák parlament elnöke, Barbara Prammer csütörtök este bejelentette, hogy a törvény angol-nyelvű szövegét elküldik minden Uniós tagállamnak, hogy azok modellként használhassák saját rendelkezéseik megalkotásakor.

A fürtös bombát Németország fejlesztette ki a második világháború idején. A bomba még a levegőben több darabra, akár kétezer robbanótöltetre hullik szét, így több futballpályányi területet pusztít el.

A Vöröskereszt és az ENSZ felmérései szerint a fegyver tölteteinek 40 százaléka nem robban fel azonnal, csak ha hozzáérnek vagy rálépnek, így taposóaknaként működik a háborús övezetekben.

Bár a hadviselés szabályait rögzítő Genfi Egyezmények tiltják az irányíthatatlan, így válogatás nélkül gyilkoló fegyverek használatát, a fürtös bombát rendszeresen használja az amerikai hadsereg Irakban és Afganisztánban is.

Az Egyesült Államok tagadja, hogy fürtös bombákat lakott területeken vetne be, de nemzetközi segélyszervezetek és hírügynökségi jelentések szerint az iraki Fallúdzsa város ostromában tömegesen használták az osztrák védelmi miniszter szerint "borzalmas" fegyvert.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását