2024. április 29. - Péter

Térfigyelő rendszer kontra TASZ

Megnyerte másodfokon is azt a pert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), amelyben a jogvédő szervezet a kamerás térfigyelő-rendszerek közérdekű adatait kérte Budapest X. és XIII. kerületeitől - közölte Baltay Levente, a TASZ ügyvivője csütörtökön az MTI-
2007. december 6. csütörtök 15:44 - Hírextra
Az ügyvivő elmondta, hogy a pert kezdetben öt kerület - az I., a X., a XI., a XIII. és a XXII. - ellen indították. Első fokon megnyerték a pert, így az ötből három önkormányzat teljesítette a jogvédők követelését: egy 80 pontból álló, a kamerás térfigyelő-rendszerek közérdekű adataira vonatkozó kérdőív kitöltését, valamint a térfigyelő rendszerekkel kapcsolatos szerződések és a kamerák elhelyezési tervének bemutatását.

A másodfokú eljárásban a bíróság a kérdőív bizonyos kérdései ellen kifogást emelt, így a két önkormányzatnak nem kell mind a 80 pontra felelnie, csak mintegy 60-ra. A kérdőívben a köztéri kamerák telepítésével, a lakosság tájékoztatásával, az üzemeltetéssel és a jogi háttérrel kapcsolatos kérdések vannak - tette hozzá.

Baltay Levente emlékeztetett arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság idén tavasszal kimondta: a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak ki kell adnia a Budapesten működő, a rendőrség által működtetett közterületi térfigyelő kamerák adatait, ugyanis a kamerák elhelyezkedése, a kamerákkal kapcsolatos üzemeltetési, pénzügyi, technikai, jogi, személyzeti, valamint a lakosság tájékoztatására, a rendszerek ellenőrzésére vonatkozó információk közérdekű adatok.

A budapesti közterületeken működő több mint 600 térfigyelő kamera adataiból már 300-nál több megtalálható a www.geospace.hu térképén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását