2024. április 27. - Zita

Családi drámák

Családi drámák rázták meg Németországot, amelyek értesülések szerint összesen nyolc kisgyermek halálát követelték. Mindkét esetben az édesanyát vádolják a szörnyű bűncselekmények elkövetésével - vált ismertté csütörtökön.
2007. december 6. csütörtök 20:44 - Hírextra

A helyi rendőrség vezetői csütörtökön sajtóértekezleten számoltak be arról, hogy a hatóságok előző nap a Schleswig-Holstein tartományban lévő Darry településen - Plön városának közvetlen közelében - egy családi házban 5 - három és kilenc év közötti - kisfiú holttestére bukkantak. Az előzetes vizsgálatok alapján megállapították, hogy a gyermekeket megfojtották. A rendőrök a 31 éves édesanyát gyanúsítják a bűncselekmény elkövetésével, s szinte bizonyosnak tartják, hogy az anya előzőleg altatószert adott be gyermekeinek.

A rendőrség bejelentése szerint az anyát pszichiátriai vizsgálatnak kívánják alávetni, ehhez azonban bíróság jóváhagyásra van szükség.

A 450 lakosú települést - de az egész országot - mélyen megrázta a dráma, amely az elmúlt hónapokban nem az első ilyen jellegű bűncselekmény volt. A csütörtöki nap szünetelt a tanítás, s szemtanúk szerint az utcákon mindenütt zokogó embereket lehetett látni.

A szomszédok közölték, hogy az öt fiú két apától származott, az egyikük az Egyesült Államokban, a másik az észak-német Kiel városában él. Az öt fiú közül kettő állítólag szellemileg visszamaradott volt. Cáfolták ugyanakkor azokat a híreszteléseket, hogy a gyermekeit egyedül nevelő anya elhanyagolta volna őket, ugyanakkor elmondták: noha a gyermekek gyakran játszottak a kertben, az édesanya szinte alig jött ki a házból.

A családot egyébként a helyi gyámügyi hivatal is segítette. A hivatal képviselője ugyancsak megerősítette, hogy az anya törődött gyermekeivel. Szavai szerint "soha nem tudtuk volna elképzelni, hogy ilyesvalami történik." A hatóságok megerősítették: az édesanya meg nem nevezett pszichiátriai betegségben szenvedett, s korábban kezelésben is részesült.

Nem sokkal korábban a szászországi Plauen városkában a hatóságok egy csecsemő holttestére bukkantak. A 28 éves édesanyát már korábban őrizetbe vették, a chemnitzi rendőrség meggyőződése szerint az édesanya mindhárom lánygyermekét rögtön születésük után - minden valószínűség szerint - megfojtotta. Két holttestet már korábban megtaláltak. A gyermekek hatósági közlés szerint 2002-ben, 2004-ben, illetve 2005 végén születtek.

A plaueni esetről csütörtökön nem tartottak újabb tájékoztatást, a schleswig-holsteini drámával kapcsolatban viszont a hatóságok elismerték: az elmúlt időszakban többször is előfordult már, hogy nem fordítottak kellő figyelmet a szülők - adott esetben az édesanya - pszichiátriai zavaraira. Darry-ban egyébként maga az édesanya vezette nyomra a hatóságokat, mégpedig olymódon, hogy az általa elkövetett tettről tájékoztatta orvosát, aki rögtön értesítette a rendőrséget.

Ursula von der Leyen családügyi miniszter mindkét esetben alapos vizsgálatot követelt. Az amúgy hétgyermekes miniszter szörnyű tettről beszélt, s követelte: ki kell vizsgálni, hogy voltak-e a készülő bűncselekményekre utaló, előzetes jelek. Ursula von der Leyen ugyanakkor felelősnek nevezte saját magát, illetve a társadalmat is, hangoztatva: "rendkívül gyakran fordítjuk el a fejünket olyan esetekben, amikor szomszédunkban családok láthatóan túlterhelt, illetve kétségbeejtő helyzetben élnek."

Alig néhány héttel ezelőtt Berlint rázkódtatta meg egy olyan ügy, amelynek során - mint ismertté vált - a szülők valósággal kiéheztették kislányukat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását