2024. április 19. - Emma

A szocialistáknak mindegy a szavazás

A szocialista pártnak mindegy, hogy mikor szavazhat a parlament a Fidesz és a KDNP népszavazási kérdéseiről. Miután jogerőssé válik az Országos Választási Bizottság (OVB) népszavazási kérdésekről szóló döntése és a javaslat a parlament elé kerül, akkor sz
2007. december 6. csütörtök 18:39 - Hírextra

A képviselő hozzátette, hogy minden valószínűség szerint ők is a népszavazás elrendelése mellett voksolnak majd.

Az Országos Választási Bizottság szerda este határozatban állapította meg, hogy a Fidesz és a KDNP mindhárom népszavazási kérdéséhez összegyűlt a megfelelő számú aláírás, így a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében is elrendelhető a referendum. Az alkotmány szerint 200 000 választópolgár kezdeményezése esetén országos népszavazást kell tartani; ezt a mennyiséget mindhárom kérdésnél meghaladta az összegyűjtött aláírások száma.

Az OVB határozata ellen három napon belül lehet felülvizsgálati kérelemmel élni a Legfelsőbb Bíróságnál, majd három nap áll az LB rendelkezésére annak elbírálására. Az OVB elnöke ezt követően levélben tájékoztatja a parlament elnökét a kezdeményezésről.

A házelnök a legközelebbi ülésnapon bejelenti a kezdeményezést az Országgyűlésnek. Az országos népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésről az Országgyűlésnek kötelező népszavazás esetén a bejelentéstől számított 15 napon belül döntenie kell, a jelenlevők kétharmados többségével.

Szigeti Péter, az OVB elnöke a szerdai ülés után az MTI kérdésére azt mondta, hogy a népszavazást várhatóan tavasszal illetve kora nyáron lehet majd lebonyolítani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását