2024. május 7. - Gizella

A nagykövetség visszautasítja

Az Országgyűlés előtt lévő, a demokratikus Kubáért című politikai nyilatkozattervezet felelőtlen, barátságtalan és durva beavatkozás a Kubai Köztársaság belügyeibe - jelentette ki Soraya Álvarez, Kuba magyarországi nagykövete kedden budapesti sajtótájékoz
2007. december 4. kedd 12:41 - Hírextra

A nagykövetség szerint a nyilatkozattervezet hamis politikai indíttatásnak tulajdonítható, a dokumentum távol áll attól a rokonszenvtől, amelyet a magyar nép a kubaiak iránt táplál - mondta Soraya Álvarez.

Hozzátette: egyetlen ország parlamentje sem illetékes abban, hogy másokat arra ösztönözzön, hívjon fel: változtassák meg egy adott ország szabadon választott politikai, társadalmi rendszerét.

Soraya Álvarez hangsúlyozta: követelik, hogy tartsák tiszteletben Kuba önrendelkezési jogát.
A szigetország nagykövete kitért arra is, hogy véleményük szerint a Magyar Országgyűlés nem rendelkezik megbízható adatokkal Kubával kapcsolatban. A kubaiak - mint rámutatott - 95 százaléka vett részt a parlamenti választásokon anélkül, hogy kötelező lenne a részvétel.

Az MTI kérdésére válaszolva Soraya Álvarez elmondta, hogy levélben jelezték kifogásukat Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének és arra kérték, hogy vizsgálják felül a szerintük "megalapozatlan és fals politikai indíttatásból" benyújtott nyilatkozattervezetet.

A dokumentum alapjaiban diktatórikusnak minősíti az ország hatóságait, és arra ösztönöz másokat: csatlakozzanak a Kuba elleni bojkotthoz. Az is szándéka, hogy szolidaritást vállaljon azokkal az "úgynevezett kubaiakkal, akik egy demokratikus Kubáért küzdenek" - mondta a nagykövet.

Soraya Álvarez sajnálatosnak nevezte, hogy az utóbbi hónapokban a magyar állam a kubai nép ellen tett kezdeményezéseket. Példaként említette a magyar és az Amerikai Egyesült Államok kormánya között létrejött megállapodást, amelynek alapján 28 kubai migráns érkezett októberben Magyarországra.

A nagykövet szerint érdekes egybeesés, hogy George Bush amerikai elnök a washingtoni külügyminisztériumban, október 24-én mondott beszédében arról beszélt: Magyarország a kubai ellenzék számára támogató forrás.

Az Országgyűlés internetes honlapján olvasható politikai nyilatkozattervezetben azt olvasható: "A Magyar Köztársaság Országgyűlése – a parlamenti pártok között lezajlott egyeztetést követően kialakult egyetértés szellemében – szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a hazájuk demokratizálásáért küzdő kubaiakat."

Elítélve a kommunista diktatúra minden formáját, a Magyar Országgyűlés hitet tesz amellett, hogy minden embernek, így a kubaiaknak is joguk van az emberi méltósághoz és szabadsághoz, a demokratikus intézményekhez és a valódi pluralizmushoz. A parlamenti pártok készek a magyar rendszerváltoztatás során szerzett tapasztalatainkat átadni a demokratikus kubai erőknek - áll a tervezetben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását