2024. május 2. - Zsigmond

Verseny a neutronkutató központért

Debrecen egy svéd és egy spanyol várossal versenyez. Mindenesetre a beruházás óriási, az unió egymilliárd eurót költene a Neutronkutató Központra, ahol négyezer tudós dolgozna. Nagyjából ennyi pénzbe kerül az M6-os autópálya Budapesttől Pécsig.
2007. december 3. hétfő 10:46 - Hírextra
Itt, Debrecen déli határánál, a repülőtér közelében épülhet fel az unió legnagyobb kutatóbázisa. Ehhez persze Brüsszel jóváhagyására is szükség van. A több mint egymilliárd eurós beruházásra Magyarország mellett Svédország és Spanyolország is pályázik.

"Mostantól Debrecen, a magyar tudományos élet és a kormány együttesen versenyez azért - Spanyolországgal és Svédországgal szemben -, hogy Magyarország legyen ennek a kutatóhelynek a központja" - mondta Kóka János gazdasági miniszter.

A Híradó információi szerint a kormány is beszáll a gigantikus beruházásba, de az még titok, mennyivel. Ami biztos, hogy a cívis város önkormányzata már megvásárolta a helyszínnek szánt déli iparterületet, amit rövidesen közművesítenek is. Debrecen polgármestere szerint ez egy jócskán megtérülő befektetés lesz.

"Magyarország eltudja mondani magáról, hogy van egy olyan kutatóbázisa, ami nem egyszerűen Európában, hanem a világon egyedülálló és abszolút fontossá teszi az országot Európa és a világ kutatása számára" - mondta Kósa Lajos Debrecen polgármestere.

A létesítmény negyven évre, négyezer tudósnak adhat munkát, akik becslések szerinte évente legalább 20 milliárd forintot költenek majd el a beruházás helyszínén. A kutatóintézet ráadásul több nemzetközi innovatív és gyártócéget is a környékre vonz majd.

Ehhez hasonló, a debreceni Atommamgkutató központban már megtalálható, részecskegyorsító berendezéssel állítanak majd elő neutronokat az uniós kutatóbázison.

"Szabad neutronokat azért célszerű előállítani, mert segítségükkel az anyagkutatásban olyan eredményeket lehet elérni, olyan unikális tulajdonságokat lehet a neutronokkal megvizsgálni, amelyeket más módszerekkel nem tudunk" - mondta Rosta László a Szilárdtest Fizikai Kutatóintézet osztályvezetője.

Ennek leginkább a gyógyszer-, és energetikaikutatásokban veszik nagy hasznát. A világon egyébként eddig 2 neutronközpont épült fel, az egyik Japánban, a másik Amerikában.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását