2024. április 29. - Péter

Vörösborból étrendkiegészítő

Egy borból kivont vegyület gyógyszerül szolgálhat a 2-es típusú cukorbajra és egyéb "korral járó" betegségekre. Az amerikai kutatók mintegy ötszáz molekulát teszteltek, s végül egy tucatot izoláltak, amelyek a vörösbor jótékony összetevőjének, a reszverat
2007. november 30. péntek 07:04 - Hírextra
A reszveratrolról többszörösen bebizonyosodott, hogy genetikai alapon meghosszabbítja az egerek életét, és lassítja az öregedéssel járó beteségek lefolyását. Hátránya, hogy nagy dózisokban kellene alkalmazni, ám a kutatók célja, hogy a hatóanyagot egyetlen pirulába sűrítsék, amelyet naponta egyszer kellene bevenni. Erre kísérleti hatóanyag alkalmasnak mutatkozik, mivel ezerszer hatékonyabb, mint a természetes reszveratrol, ráadásul enyhítette a cukorbetegség tüneteit, és csökkentette az inzulinérzékenységet diabéteszes egereknél és patkányoknál.

A klinikai vizsgálatok 2008 első felében kezdődhetnek el, és arra, hogy embereknél is működni fog a hatóanyag, 80-90 százalékos az esélyt a szakemberek szerint. A cukorbetegségnek két fő fajtája ismeretes. Az 1-es típusú gyermek- vagy serdülőkorban lép fel, s ilyenkor a szervezetben kevés az inzulin, vagy egyáltalán nincsen. A 2-es típusú felnőtt- vagy időskorban alakul ki, s fő jellemzője, hogy a hasnyálmirigy ugyan termel inzulint, de a szervezet nem tudja felhasználni. A cukorbetegségek mintegy 90 százaléka ebbe a fajtába tartozik. Jelenleg 194 millió ember szenved diabéteszben a Földön, és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint 2025-re számuk 300 millió fölé emelkedik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását