2024. május 2. - Zsigmond

Lakbércsökkentést akarnak

A nyolcadik kerületi lakbérrendelet megváltoztatását szorgalmazza a józsefvárosi képviselőtestület MSZP-frakciója. Átlagosan 60 százalékkal csökkentenék a szeptember elsejétől érvényes tarifákat, mert szerintük sokan nem tudnak fizetni, és emiatt akár a h
2007. november 29. csütörtök 12:39 - Hírextra
Hárs Gábor önkormányzati képviselő szerint ide kapcsolódó módosító indítványaikat ezután is minden ülésen benyújtják addig, amíg nem lesznek kisebbek a lakbérek.

Budapest nyolcadik kerületében körülbelül 5 ezer önkormányzati bérlakás van, nagy részük rossz állapotú. Becslések szerint 10 ezren élnek itt bérlakásban, köztük nyugdíjasok és több gyermekes családok.

Józsefvárosban szeptember elsejétől emelték meg a lakbéreket, bizonyos kategóriákban 250-300 százalékkal. A helyi MSZP-frakció ezt nem támogatta, mert szerintük embertelen mértékű a drágulás, a közgyűlés Fidesz-KDNP-s többsége viszont megszavazta. A szocialisták azóta is folyamatosan nyújtanak be módosító indítványokat a lakbérrendelethez, de mindegyiket leszavazták eddig.

A szocialisták szerint egy átlagos társasház közös költségének megfelelő összegű lakbért kellene szedne újra Józsefvárosban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy távfűtéses, komfortos lakásért például a szociális kategóriában 200 forintot kellene kérni négyzetméterenként a mostani 326 helyett. A nem támogatott kategóriában 220 forint lenne a tarifa 1 négyzetméterre a mostani 359 helyett.

Molnár György, az MSZP józsefvárosi elnöke csütörtökön azt mondta: több száz család illetve nyugdíjas megélhetése kerülhet veszélybe, ha nem csökkentik a lakbéreket. Változtatni kellene az ehhez kapcsolódó támogatási rendszeren is, mert az most igazságtalan. Egy egyedülálló idős embernek például most körülbelül 25 ezer forintba kerül ugyanis a lakhatása rezsivel együtt, ha 68 ezer forint a nyugdíja, és egy 40 négyzetméteres, nem távfűtéses önkormányzati lakásban él Józsefvárosban. Ha csak 2 forinttal lenne kevesebb a jövedelme, már járna neki támogatás - tette hozzá.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását