2024. május 3. - Tímea, Irma

Schmitt Pál az emberi jogokról

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) nincs lehetősége és eszköze arra, hogy egy szuverén ország belügyeibe avatkozzon, vagy minősítse az emberi jogok helyzetét, ugyanakkor az Olimpiai Charta felhív e jogok tiszteletben tartására.
2007. november 28. szerda 13:17 - Hírextra
Ezt NOB-tagként, az ötkarikás világmozgalmat irányító testület képviseletében Schmitt Pál hangoztatta azon a hétfői közmeghallgatáson, amelyet "Az emberi jogok helyzete Kínában az olimpiai felkészülés fényében" címmel rendezett az Európa Parlament emberi jogi albizottsága Brüsszelben. Az ülésre számos kínai emberjogi aktivistát hívtak meg, akik azonban nem tudtak személyesen megjelenni - derül ki a Magyar Olimpiai Bizottság MTI-hez eljuttatott anyagából.

Schmitt a fórumon emlékeztetett rá, hogy Kína tagja az ENSZ-nek, 2006-ban csatlakozott az ENSZ emberjogi bizottságához, és aláírta az ENSZ egyetemes emberi jogi nyilatkozatát, valamint nemrégiben beválasztották az ENSZ emberi jogi tanácsába. Egyszersmind az előadását követő vitában kifejtette: a NOB korábban is fellépett azon országok ellen, amelyek nem tartották tiszteletben az emberi jogokat. Elmondta továbbá, javasolni fogja a NOB vezetésének, vitassa meg egy emberi jogokkal kapcsolatos nyilatkozat megfogalmazását, hiszen a civil szervezetek világméretű kampányát, az emberi jogok megsértését nem hagyhatja figyelmen kívül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sem.
Tibettel kapcsolatban Schmitt Pál leszögezte: természetesen a tibeti sportolók is részt vehetnek az olimpiai játékokon, amennyiben megszerzik a részvételi jogosultságot, és elfogadják, hogy őket is a kínai nemzeti olimpiai bizottság nevezi be az ötkarikás játékokra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását