2023. október 4. - Ferenc

Gyurcsány az OMV vezérigazgatójával találkozik

Kölcsönös egyeztetés és megállapodás eredményeként az osztrák kancellár fogadta a Mol Rt. vezérigazgatóját, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig szerdán találkozik az OMV vezérigazgatójával, Wolfgang Ruttenstorferrel - közölte az MTI érdeklődésére Darócz
2007. november 28. szerda 14:09 - Hírextra
Tájékoztatása szerint Hernádi Zsolt a múlt héten járt Alfred Gusenbauernál.
Az MTI úgy tudja, hogy a két találkozó osztrák kezdeményezésre jött létre, és a magyar álláspont a korábbiakhoz képest nem változott.

Az OMV szeptember végén bejelentette: a Mol-részvények 20,2 százalékának birtokában "olyan helyzetben van", hogy kész vételi ajánlatot tenni a Molra, részvényenként 32.000 forintért.
A kormányszóvivő ezután azt mondta, hogy az osztrák vállalat addigi akcióit barátságtalan lépésnek, ellenséges felvásárlásnak tekintik.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megszólalt az ügyben: újraállamosításnak tartaná, ha az OMV átvenné az irányítást a Mol felett. Azt kérte az igazságügyi minisztertől, készítsen elő egy szabályozást az Európai Unió normáival összhangban annak érdekében, hogy a magyar állam kontrollt tudjon gyakorolni olyan üzleti tranzakciók esetén, amikor másik állam befolyása alatt álló társaságok próbálnak befolyást szerezni a közellátás szempontjából stratégiai szerepet betöltő vállalatokban.
Az erre hivatott, "lex Mol" néven ismertté vált törvényt az Országgyűlés az összes parlamenti párt támogatásával október 8-án elfogadta.

A Mol és az OMV ügyében Gyurcsány Ferenc és Alfred Gusenbauer többször is egyeztetett: június végén telefonon beszéltek, októberben pedig együtt vacsoráztak Bécsben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását