2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Borral a szívbetegség ellen

Azoknál a nőknél, akik naponta egy-két pohárka bort isznak, főleg vörös bort, kevesebb gyulladás keletkezik ereikben és kevésbé fenyegeti őket szívbetegség - mutatták ki spanyol kutatók. A szakemberek négy héten át itattak napi két pohár bort harmincöt eg
2007. november 28. szerda 14:35 - Hírextra
Miután négy hétig bormentes étrendet írtak elő számukra. A borivásos négy hét eredményeképpen megnőtt szervezetükben a védő - HDL - koleszterin szintje és csökkent a gyulladást okozó anyagok mennyisége, főként azoknál az alanyoknál, akik vörös bort ittak.

Számos kutatás igazolta már, hogy a mértékletes borivás jótékonyan hat a szervezetre és csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A mértékletes borivók (napi egy-két pohár) egyharmadára csökkenti a szívbetegség miatti elhalálozás kockázatát.

A szakemberek nem tudják pontosan, hogy ennek mi lehet az oka, de a borban nagy koncentrációban lévő polifenolokra gyanakszanak, mivel a polifenolok olyan növényi vegyületek, amelyek antioxidánsként működnek és valószínűleg gyulladáscsökkentő hatásúak.

A gyulladás a szervezet reakciója a sérülésekre, és valószínűleg közrejátszik az érelmeszesedések kialakulásában. A gyulladás hatására az erek belső falán kialakuló plakkok könnyebben megrepednek, s ezáltal vérrögök keletkeznek, amelyek infarktust okozhatnak.
A kutatásról az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban jelent meg tanulmány
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását