2024. március 29. - Auguszta

Balaton retró

Balaton retró címmel december 14-én mutatják be Papp Gábor Zsigmond Balázs Béla-díjas filmrendező retró-sorozatának harmadik részét, amely öt fejezetben eleveníti fel a Kádár-kort, azon belül a balatoni nyaralást - tájékoztatták az alkotók kedden az MTI-
2007. november 27. kedd 18:49 - Hírextra

Csaknem tíz évvel ezelőtt, 1998-ban készült el a Budapest retró - Életképek a 60-as, 70-es évekből című film, amely archív híradók és propagandafilmek felhasználásával igyekezett felidézni néhány momentumot a Kádár-korszak hétköznapjainak hangulatából.

Arról szól, hogyan éltek az emberek ebben a húsz évben, hogyan közlekedtek, mit ettek, hová jártak szórakozni. A film öt, egyenként 15-20 perces részből áll, ezek a pesti utcát, a pesti lakást, a pesti divatot, a pesti autót, illetve a pesti bisztrót mutatják be.

A fogadtatáson felbuzdulva 2003-ban újabb négyrészes film készült: a Budapest retró 2 témája a pesti üzlet, a pesti ünnep, a pesti nő és a pesti vasárnap. A két film nagy sikert aratott, azokat bemutatta két országos televízió, külföldi fesztiválokon tűzték műsorra, és máig vetítik a magyar mozikban.

A harmadik rész középpontjában Magyarország másik fő turisztikai nevezetessége, a Balaton áll, amely szintén gyakran szerepel a 60-as, 70-es évek dokumentumfilmjeiben, reklámjaiban és filmhíradóiban. A balatoni úttörőtáborok, a nyugati és szocialista (főként NSZK és NDK) turisták áradata, a balatoni vitorlás- és horgászversenyek, a füredi Anna-bál és a szépségkirálynő-választás, a badacsonyi szüret minden évben slágertémái voltak a tudósításoknak.

A Balaton típusfigurákat is teremtett, hiszen a "balatoni fagylaltárus", a "balatoni halsütő" és a "balatoni lángossütő" a kései Kádár-korszak pre-kapitalista éveinek gyorsan meggazdagodó, irigyelt, de kissé lenézett első magánvállalkozói voltak.

A Balaton retró öt fejezetben gyűjti egybe a Kádár-kori balatoni nyaralások kitörölhetetlen képeit: ilyenek az egyforintos csoki-vaníliák, a megragasztható piros-kék gumimatracok, "az utasellátó büfék ablakaiban izzadó szalámis és sajtos zsömlék", a tábori zászlófelvonások, a szabad szombatok, a zötykölődés Trabanttal a régi hetesen, a subaszőnyeg a nyaraló falán és a színes műanyagcsíkokból álló konyhafüggöny.

A képsorok - a professzionális híradó és reklámfilmek egyaránt - jól tükrözik a korszak lenyomatát, s az egykor divatos fürdőruhák, a hajdani hajviselet, az akkori boltok mind-mind művelődéstörténeti emlékek - áll a közleményben.

Papp Gábor Zsigmond ismertebb munkái közé tartozik Az ügynök élete című, a Kádár-korszak politikai titkosszolgálatát bemutató dokumentumfilm is, amely 2005-ben szerepelt a Magyar Filmszemlén. A birodalom iskolája című alkotásával a rendező az előző évben, 2004-ben elnyerte a szemle dokumentumfilm kategóriájának fődíját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását