2024. április 19. - Emma

Adózzon a műanyag

Katalónia kormánya tervezi bevezetni az ökológiai adót a műanyag tasakokra, amelyeket a szupermarketek adnak a vásárlóknak, hogy így csökkentse túlzott felhasználásukat. A cél: véget vetni a pazarlásnak és a környezetszennyezésnek.
2007. november 27. kedd 09:20 - Hírextra

A példa Írország, ahol egy hónappal az után, hogy 15 százalékos adót vetettek ki a zacskókra, azok fogyasztása 90 százalékkal csökkent. Amikor később a vásárlók újra "rászoktak", akkor az adót 22 százalékra emelték. Olaszország, Svédország, Dánia, Németország és Izland szintén bevezette és Nagy-Britannia is tervezi. Dél-Afrikában 13 800 eurót (3,45 millió forint) is elérő bírságot is kiróhatnak arra a cégre, amely a műanyag tasakok teljes tilalmát megszegi - írta az El País című spanyol napilap.

A világban négyféle módon próbálják ezeknek a termékeknek a forgalmazását és használatát megszüntetni: a felhasználó tudatosítása, a használat teljes megtiltása, az újrafelhasználás és a megadóztatás.

A katalóniai hulladékügynökség, egy éve tárgyal eredménytelenül az érintettekkel: a fogyasztókkal, a gyártókkal, a forgalmazókkal, a szupermarketekkel és környezetvédő szervezetekkel. Egyetértés még nem született. A cégek a fogyasztók nevelését tartják célszerűnek és nem az adókat, az környezetvédők viszont az adót vélik hatékonyabbnak. Ez utóbbit megfontolandónak tartják a fogyasztók is, bár remélik, hogy a cégek más kezdeményezéssel is előállnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását