2024. március 29. - Auguszta

Nézzünk libákat!

Várhatóan a következő hetekben is bárki számára megfigyelhető lesz az a 25-30 ezer vadlúd, amelyek jelenleg is a tatai Öreg-tó vízén pihennek meg téli vándorlásuk közben - mondta el a Független Hírügynökségnek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesü
2007. november 25. vasárnap 08:21 - Hírextra
Orbán Zoltán hangsúlyozta: az MME idén hetedik alkaommal szervez távcsöves megfigyeléseket a vadludak magyarországi pihenése alkalmából. Szombaton például közel hatezren látogattak ki megnézni a ritka természeti jelenséget.

A 25-30 ezer madár ugyanis reggelenként szinte egyszerre hagyja el a tatai Öreg-tó vízét és repül ki a környező szántókra legelni, majd kisebb részük délben visszaérkezik inni és újra kirepülnek. Végül pedig esténként 20-30 perc alatt érkezik vissza aludni az összes madár a tó vízére szinte teljesen eltakarva a víztükröt.

Orbán Zoltán hozzátette: ez alkalomból olyan nemzetközileg is védett és a kihalás szélén álló madárfajokat is meg lehet pillantani, mint a vörösnyakú lúd, vagy a kislilik.

A madarak várhatóan addig maradnak Magyarországon, amíg nem esik nagyobb hó, ami akadályozza a legelésüket, vagy amíg be nem fagy a tó víze. Ezt követően a mediterrán országok felé utaznak tovább szabad vízfelület után kutatva.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását