2024. június 23. - Zoltán

Győzött a 70 éves tűzhely!

Egy, a harmincas években gyártott villanytűzhely bizonyult a legöregebbnek az országban. Így a máig használt, kunszentmártoni gépmatuzsálem nyerte a CECED Magyarország Egyesülés és az ELECRTRO-COORD Magyarország Kht. kezdeményezésére indult pályázat első
2007. november 24. szombat 16:57 - Hírextra
A CECED Magyarország Egyesülés és az ELECRTRO-COORD Magyarország Kht 2006. szeptember 17-én indította el a Forgó Morgó energiaghatékonysági kampányt, amelynek keretein belül korábban már megkeresték a legöregebb, még működő mosógépet, és hűtőszekrényt is. Mindkettőt több, mint 5 évtizedig használták. A legöregebb tűzhely valamennyinél idősebb: a 30-as években gyártották, és a kunszentmártoni Gulyás Károlyné a mai napi készített ételeket a sütőjében.

A legöregebb tűzhelyért járó 200.000 forintos vásárlási utalványt szombaton adták át Budapesten. A második, 100.000 forintos, és a harmadik, 50.000 forintos vásárlási utalványt két, az ötvenes években gyártott tűzhely tulajdonosa kapta.

A mosógépek, a hűtőszekrények és a villanytűzhelyek a legnagyobb energiafogyasztók a háztartásban. Magyarországon a készülékek csaknem 40%-a 10 évnél idősebb, vagyis akár több, mint kétszer annyi energiát fogyaszt, mint korszerű változatai.

A gépeket A-tól kezdődően energiaosztályokba sorolják, ahol az A, illetve az újabban megjelent A+ és A++ a legkevesebbet fogyasztó készülékeket jelenti, a G pedig a legtöbbet fogyasztókat.

A CECED kiszámolta: a legöregebbnek bizonyult 70 éves tűzhely körülbelül 90.000 kilowattóra energiát használt el a hét évtized alatt. Ugyanennyi idő alatt egy mai, korszerű készülék 54.000 kilowattórával kevesebbet, vagyis 36.000 kilowattórát fogyasztott volna - mondta el a Független Hírügynökségnek Mészáros Fanni, a CECED Magyarország Egyesülés cégvezetője. Ez mai árakon közel 2 millió forint különbség.

A Forgó Morgó energiahatékonysági kampány 2008-ban is folytatódik.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását