2024. április 19. - Emma

Tenyérbemászó koleszterin-mérés

Kanadai kutatók olyan módszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével a vér koleszterin-szintjének méréséhez nem kell vért venni. Elég néhány percig kézben tartani egy ragtapaszra emlékeztető szövetdarabot.
2007. november 20. kedd 11:55 - Hírextra

Az amerikai élelmiszer-és gyógyszerellenőrzési hivatal, az FDA hozzájárult a Cholesterol 1,2,3 elnevezésű laboratóriumi eljárás forgalombahozatalához. A várhatóan november végén a piacra kerülő módszer egy kanadai cég szabadalma, amelynek pontosságát igen alaposan megvizsgálták, mielőtt forgalomba került volna.

Az emberi test koleszterintartalmának mintegy tizede található a bőrben. A vizsgálatok azt mutatták, hogy ha valakinek előrehaladott koszorúér-betegsége van, a bőr koleszterintartalma arányosan megemelkedik.

Az engedélyezést alátámasztó, Dennis Sprecher, a Cleveland Clinic kardiológusa által vezetett vizsgálatban 649 olyan szívbeteg vett részt, akinek megfelelő egyéb vizsgálatokkal mutatták ki a koszorúerek szűkületét. A terv szerint ez az eljárás egyelőre nem a már bizonyítottan használható diagnosztikus technikákat helyettesítené, hanem további hasznos információkkal szolgál a betegség fokának felmérésére.

A bőrkoleszterin mérésére a Cholesterol 1,2,3 olyan kémiai anyagot használ, amely a koleszterinnel érintkezve egy reagens hatására kék színűvé válik. Három percig tenyerében tartja a vizsgált személy a szalagot, az pedig anyaga annál kékebbé válik, minél magasabb a koleszterin mennyisége a páciens bőrében.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy akiknek a bőrében is sok koleszterint mutattak ki, azoknak kétszerte nagyobb volt az esélye az infarktusra, mint azoknak, akiknek a legkisebb volt a bőrkoleszterinje.

Pontos alkalmazás esetén a módszer három perc alatt jelzi, mekkora az esélye a vizsgált személynek a szívinfarktus kialakulására. A szabadalom birtokosa, az International Medical Innovations nevű, Torontóban bejegyzett cég hangsúlyozza, hogy módszerével az eredmény vérvétel és a vér laboratóriumba küldése nélkül, percek alatt eredményt ad, költsége pedig a 70 dolláros laboratóriumi mérés helyett csak 10-15 dollárba kerül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását