2024. április 20. - Tivadar

Pécs az élhető városok világversenyének döntőjébe

Pécs egyedüli magyar városként bekerült az élhető városok világversenyének (LivCom Awards) november 22. és 26. között megrendezendő londoni döntőjébe - tájékoztatta a pécsi önkormányzat szóvivője az MTI-t kedden.
2007. november 20. kedd 15:01 - Hírextra

A 75 ezer-200 ezer lakosú városok kategóriájában, Pécs mellett, az ausztráliai Ipswich, a japán Kakamigahara, az angliai Norwich, a kanadai Oshawa és Richmond, az amerikai Portsmouth és Santa Clarita, valamint a spanyol Mancomunidad del Sureste esélyes az Élhető Város Nemzetközi Díjra - mondta el Kis-Halas Andrea.

Közölte: a baranyai megyeszékhely a Pécs szíve új ritmusban című, az ókeresztény emlékhelyek köré szervezett világörökségi zóna létrehozásáról, komplex revitalizációs programjának végrehajtásáról szóló pályázatával szeretné megkapni az elismerést. A finalista városok küldöttségei, köztük a Tasnádi Péter polgármester vezette pécsi is, negyvenperces prezentációt tartanak a brit fővárosban, a környezetvédelmi és tájmenedzselési szakemberekből, urbanistákból álló nemzetközi zsűri ezt követően hirdet győztest.

Kis-Halas Andrea utalt rá, hogy a LivCom Awards versenyt évente, öt népesség-kategóriában hirdetik meg. Célja, hogy a világ városaiban bátorítsa a legjobb gyakorlatot, újítást és irányítást a fenntartható közösség és az életminőség javítása érdekében.

A bírálati szempontok között kiemelten szerepel a tájfejlesztés, az örökségápolás, a környezetérzékenység, a helyi közösségek fejlesztése, az egészséges életmód és a jövő tudatos tervezése - tette hozzá.

A szóvivő elmondta, a pécsi pályázat alapgondolata egy olyan megújuló belváros, amely egyrészt megteremti az élhető közösség alapjait, másrészt kiindulópont a többi városrész újjáélesztéséhez.
Emlékeztetett rá, hogy Pécs vezetése 2004-ben döntött a világörökségi zóna kialakításáról, megfelelő védelmet biztosítva az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított ókeresztény síremlékeknek. A terv megvalósítását egybekapcsolta a belváros várfalon belüli részének megújításával, ezzel lehetővé téve lakóközösségek újjászerveződését.

A 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert baranyai megyeszékhely számára már a döntőbe jutás is nagy siker, a győzelem pedig kiváló alkalom lenne nemzetközi ismertségének növelésére - jegyezte meg Kis-Halas Andrea.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását