2024. április 20. - Tivadar

A vasorrú bába is ünnepel

Vasárnap kigyulladtak az első újévi fenyőfa fényei az orosz télapó szülőhelyén, a vologdai területen lévő Velikij Usztyugban. Számos orosz népmesei hős, például a vasorrú bába mellett a születésnapi ünnepségeken megjelent több neves sportoló is, köztük ol
2007. november 19. hétfő 07:36 - Hírextra
A vologdai területi önkormányzat közlése szerint a sport idén különösen aktuális téma a Télapónak, hiszen nyáron meghódította az Elbrusz csúcsait, és személyes rekordját a 2014-ben Szocsiban rendezendő olimpiának ajánlotta. Nem utolsó sorban azért, mert indulni kíván az olimpia kabalafigurájára kiírandó pályázaton.

Velikij Usztyugban vasárnap személyesen a Télapó és az olimpikonok gyújtották meg az újévi fenyőfa fényeit, és amikor majd a Télapó elindul újévi ajándékosztó körútjára, innen viszi el a lángot - az olimpiaihoz hasonlóan - Oroszország városaiba.

A Télapót háza előtt többek között Ukrajnából, Jakutföldről és Svédországból érkezett kollégák köszöntötték.

Ajándékba egy 12 méter hosszú övet kapott, amelyet a helybeliek és a város látogatói kötöttek: aki felkereste a télapó rezidenciáját, a trónteremben köthetett egy pár szemet, vagy pár sort az övhöz, s ezt összesen 139 látogató tette meg.

Annak nem lehet pontosan nyomára jutni, hogy miért éppen a vologdai területen lévő Velikij Usztyug lenne a Télapó szülővárosa, de annyit lehet tudni, hogy már 2000-ben ülésezett az a bizottság, amely a projektet kidolgozta. Ma már a Télapónak Velikij Usztyugban van hagyományos orosz stílusban épült szépséges faháza, címere, zászlója, himnusza és honlapja (www.dom.dm.ru), évente ünneplik ilyen tájt a születésnapját - idén már az interneten is lehetett követni a helyszíni közvetítést. Oroszország minden postáján évek óta lehet kapni neki címzett borítékot, amelyben el lehet küldeni Velikij Usztyugba a kívánságlistát, amelyet a Télapó igyekszik hagyományos segítőtársa, Sznyegurocska - vagyis Hópelyhecske - segítségével teljesíteni.
A Velikij Usztyug-i Télapónak külkapcsolatai is vannak: Lappföldön együttműködési megállapodást kötött az ottani, Nyugati Mikulással. Végül, de nem utolsó sorban az orosz ortodox egyház is hajlandó elismerni a Velikij Usztyugban született télapót, azzal, hogy keresztény gondolatok jegyében működjön, és ruházzák fel a környéken született valamely szent vonásaival.
A főcél azonban egyértelműen az, hogy Velikij Usztyug úgy szeretne hírnévre szert tenni, hogy az ottani Télapó legyen a szocsii téli olimpia kabalafigurája.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását