2022. augusztus 16. - Ábrahám

Amerikai körúton a Civil Jogász Bizottság

A magyarországi "folyamatos emberjogi krízishelyzetre" hívta fel a figyelmet a Morvai Krisztina által vezetett Civil Jogász Bizottság szombaton New Yorkban, a Szent István katolikus templomban.
2007. november 18. vasárnap 15:32 - Hírextra
"Két és fél hetes, 13 állomásból álló előadássorozatunk lényege az volt, hogy felhívjuk az amerikai és a kanadai magyarság figyelmét arra, hogy Magyarországon nemcsak tavaly október 23-án történtek embertelen és jogtalan cselekedetek, hanem előtte is, és azóta is folyamatosan" - mondta a kétórás előadás után a Független Hírügynökségnek Morvai Krisztina.

A tavalyi október 23-ai budapesti zavargások után, az azzal kapcsolatos rendőri beavatkozások miatt megalakult civil szervezet vezetője szerint "Magyarországon emberjogi krízishelyzet van". Morvai elmondta: Kaliforniától Washingtonig, és Calgarytól Ottawáig tartó utazásaik során nemcsak az amerikai magyarságot tájékoztatták, de sikerült az amerikai értelmiséghez is eljutniuk. Több felsőoktatási intézményben is tartottak előadást, így például a kaliforniai Berkeley Egyetemen is. "Igyekeztünk mindenhol azt a képtelen helyzetet hangsúlyozni, hogy ezek az embertelenségek az Európai Unión belül történhettek meg" - hangsúlyozta Morvai Krisztina.

A tavalyi, budapesti zavargások miatt több letartóztatott jogi képviseletét ellátó Gaudi-Nagy Tamás hozzászólásában kiemelte: akkor lesz számukra eredményes a jogvédő munka, ha sikerül elérniük a "koncepciós perek eltörlését", a rendőri beavatkozás során megsérült emberek kártérítését, és a "valódi felelősök felelőségre vonását".

A bizottság a tervek szerint vasárnap utazik haza. Körútjukon magyar szervezetek meghívására vettek részt, Manhattanben a New York Polgári Kör invitálásának tettek eleget.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását