2024. április 24. - György

Ítélet a képcsókoló nő perében

A dél-franciaországi Avignon város bírósága pénteken ítéletet hirdetett a "képcsókperben": a kambodzsai származású fiatal nőt, aki júliusban vörösre rúzsozott ajkával szenvedélyes csókot nyomott Cy Twombly amerikai festő makulátlan fehér 2x3 méteres monok
2007. november 16. péntek 18:09 - Hírextra
Az eset annak idején óriási média-visszhangot keltett az egész világon és heves művészeti vitákat váltott ki.

Rindy Samnek, a tettes köteles a kép tulajdonosának és kiállítójának fizetendő másfél ezer eurón kívül egy euró jelképes kártérítést fizetni Cy Twomblynak is, akit, mint az eset után közölte, "elborzasztott" a képe elleni támadás. A csókos attakot annak a kiállításnak a biztosa, amelyen az eset megesett, ennél is hevesebben elítélte, "erőszaktételhez" hasonlította. Ami magát Rindy Samet illeti, ő is szexuális hasonlatot használt, csak ellenkező értelemben: "szerelemtettnek" minősítette csókját, továbbá "művészi aktusnak". A fiatal nő szerint gesztusát "szeretet sugallta", ajaklenyomatával, vélte, "a kép még szebb lett, mint volt".

Ahhoz képest, amit eredetileg követeltek az érintettek, a csóktámadó aránylag olcsón úszta meg az ügyet. A kép tulajdonosa, Yvon Lambert 2 millió eurót (napi árfolyamon csaknem 510 millió forint) követelt, mivel ilyen eszmei értéken tartották nyilván a festményt. A bíróság ennek fél ezrelékét ítélte meg, Lambert a kártérítésből 1000 eurót kap. Az általa alapított galéria (ebben volt kiállítva a mű, amikor Rindy Sam rátapasztotta ajkát) 33 440 eurót követelt a festmény restaurálására, de csak 500-at ítélt meg számára a bíróság.

A galéria ügyvédei fellebbeztek, másodfokon 2008. február 8-án bírálják el az ügyet.

Az ügyészség a maga részéről 4500 euró bírság kiszabását javasolta továbbá azt, hogy a támadót küldjék "állampolgársági tanfolyamra".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását