2024. április 28. - Valéria

Nem volt érdemi gazdaságpolitika

A Gyurcsány-kormány a régió éllovasából Európa sereghajtójává tette Magyarországot, az egy százalékos gazdasági növekedés azt jelzi, hogy nem volt érdemi gazdaságpolitika Magyarországon - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, szakpolitikusa csütörtöki,
2007. november 15. csütörtök 16:27 - Hírextra

A politikus emlékeztetett: a szerdai hírek szerint a magyar gazdaság növekedése egy százalék volt, miközben az Európai Unió átlaga 3 százalék körüli, Litvániában pedig 11,6 százalék, Szlovákiában 9,4 százalék volt a gazdaság növekedése.

Mint mondta, az egyszázalékos növekedésnek az az oka, hogy az elmúlt öt évben felelőtlen gazdaságpolitikát folytatott a kormány, hitelből finanszírozta az állam működését. Hozzátette: azt is jelzi a szám, hogy a kormány nem kormányzott, nem hozott olyan döntéseket, amelyek segítették volna a magyar gazdaságot a beruházásokban vagy több munkahely teremtésében.

"Az első és legfontosabb dolog, hogy a gazdaságpolitikában legyen változás. Tekintettel arra, hogy a kormányzat erre nem képes, vagy nem hajlandó, ezért a kormányzásban kell változást elérni. Új kormány kell, nincs mese" - jelentette ki az Orbán-kormány pénzügyminisztere.

A politikus felidézte: korábban, amikor napvilágot látott a magyar gazdaság teljesítményének csökkenéséről szóló adat, akkor is az volt a válasz, ami most, hogy ennél már nem jöhet rosszabb. Most 27 uniós tagállamból a 27. helyen vagyunk, már nem tudunk a 27. helynél rosszabbat elérni, ebből a szempontból igaza van a Pénzügyminisztériumnak és a kormányszóvivőnek - mondta Varga Mihály.

Hozzátette: a kormány azt mondja, jövőre könnyebb lesz az embereknek. A számok azt mutatják, hogy nincs meg a feltétele ennek a kijelentésnek: az emberek élete ugyanolyan nehéz lesz, mint 2007-ben; több területen - a szociális, oktatási, egészségügyi ágazatban - még rosszabb is lehet az embereknek - mondta.

"A költségvetés tovább mélyíti a szociális válságot Magyarországon, további megszorításokat tartalmaz. A magyar gazdaság vonata áll az alagútban, nem látszik semmiféle fény" - jelentette ki a politikus.

Mint mondta, tény, és a gazdaság növekedése is azt mutatja, hogy "hosszú évekre elzálogosították Magyarország jövőjét". Mint mondta, a magyar államadósság az elmúlt öt évben megduplázódott, jelenleg körülbelül 16 ezer milliárd forint.

Több hitelt vettek fel az MSZP-SZDSZ-kormányok, mint a Kádár-rendszer 30 év alatt - fűzte hozzá.
Mint mondta, meggyőződése, hogy ha az elmúlt években nem módosítják a bruttó hazai termék számítását - és nem teszik bele a prostitúció és a drogkereskedelem becsült értékét -, akkor ma a magyar gazdaság növekedése közelebb lenne a nullához.

A kormány az uniós átlag alá vitte a magyar gazdaság növekedését, jövőre Szlovákia az életszínvonal tekintetében meg fog előzni minket. Ez nem felzárkózás, konvergencia, hanem leszakadás, divergencia - mondta, hozzáfűzve: "kormányzásból egyes".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását