2024. március 29. - Auguszta

Poharakban az idei évjárat

Világszerte csütörtökön kerül a fogyasztók poharába a Beaujolais nouveau idei évjárata: a francia újbor érkezése a több évtizedes hírverés nyomán vált igazi társasági ünneppé, de idén a termelőkben az exportot fékező magas euróárfolyam keserű szájízt hagy
2007. november 14. szerda 17:51 - Hírextra
A forró április és az esős nyár után a 2007-es Beaujolais "igen kellemes, zavaró mellékíz nélküli, könnyű és enyhén málnás zamatú" - értékelte Damien Gateau lyoni borszakértő - sommelier - a friss felhozatalt. A Saone völgyében termelt hajdan igénytelennek számító bor a legismertebb bizonyítéka annak, hogy a közmondőssal ellentétben a jó bornak igenis kell cégér: a kereskedők mára globális eseménnyé változtatták november harmadik csütörtökjét, amikor évről évre sor kerül a planetáris borkóstolóra.

A Beaujolais nouveau gyorsan érlelt vörösbor, alig néhány héttel a szüret után kerül piacra. Idén újdonság lesz, hogy 400 ezer palack rosé változat is piacra kerül - ez azonban csak "csepp lesz a tengerben" az 50 millió palack klasszikus Beaujolais nouveauhoz képest.

Az időeltolódásra való tekintettel, mint máskor is, Japánban kezdődik a bemutató, Tokió, Nagoja és Oszaka számos különrendezvénnyel köszönti a francia italt, a rajongók klubjában újnak számító Kínában Peking és Sanghaj lesz az első kóstolók színhelye. Az Atlanti-óceán másik partján, az Egyesült Államokban 19 fesztivált tartanak a francia bor tiszteletére, többek között Dallas, San Francisco, Los Angeles és Philadelphia városában. Budapesten is van olyan francia étterem, ahová megérkezett a híres újbor, csütörtökön már kínálják is, és hozzá illő külön ételsort ajánlanak.

Tavaly a Beaujolais nouveau csaknem felét külföldön hörpintették fel, Japán járt messze az élen 11 millió palackkal, Németországban 3,2 millió fogyott, az Egyesült Államokban 2,8 millió. Oroszország az egyik új feljövő piac 182 ezer butéliával, az európai borokkal még csak most ismerkedő Kína tavaly 29 ezer palackot importált. Idén azonban, bár a francia rendelésállomány változatlan, az exportkilátások roszabbodtak.

Franck Duboef, az egyik vezető Beaujolais-exportőr ezt egyrészt az euro magas árfolyamával, másrészt az üzemanyag árának növekedésével magyarázza, ami a szállítást drágítja. Az Egyesült Államokban idén egy palack ára 10-12 dollár lesz, tavaly még 10 dollár alatt volt. Az euró annyira felértékelődött a jennel szemben, hogy a szigetországban várhatólag 10-15 százalékkal csökken majd a francia újbor fogyasztása - egy palack ára el fogja érni a 2500 jent (csaknem 3900 forint).
Mindez rossz hír a Saone völgyében élő termelők számára, akik már az évtized eleje óta mind nehezebben birkóznak meg a költségek állandó növekedésével. A francia állam november elején gyorssegélyben részesített közülük 40, a csőd szélére jutott gazdálkodót - de összesen mintegy 2500 borosgazda termeli a híressé vált italt. Közülük mintegy kétezren ma már csak nehezen élnek meg a nemrég még oly jövedelmező újborból. Bruno Matray, a Beaujolais-termelők szövetségének elnöke elmondta az AFP-nek: az elmúlt két év során 150-200 borosgazda hagyott fel ezzel a tevékenységgel a Saone völgyében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását