2024. április 18. - Andrea, Ilma

Magyarország rejtett kincsei

Magyarország rejtett kincsei címmel szerdán mutatták be Borsos Mihály fotográfus és Horváth György művészettörténész könyvét Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában; a 75 település épített értékeit felvonultató album a Kossuth Kiadó gondozásában jelent me
2007. november 14. szerda 14:46 - Hírextra
A könyv képanyaga válogatás a 2001-ben "Historicum" címmel a Magyar Nemzeti Galériában bemutatott kiállításból, melyen közel száz helyszín analóg technikával készült fotográfiái voltak láthatóak - mondta el a kötet sajtóbemutatóján Bereczky Loránd, a múzeum főigazgatója.
Az albumban művészi fotókkal találkozhat az olvasó, a képek olyan csodákat mutatnak be, amelyek az itt élő emberekről tudósítanak - tette hozzá.

A kísérőszöveget író Horváth György a kötetben bemutatott helyszínek kiválasztásáról szólva elmondta: az albumban látható 75 helység szubjektív választás eredménye. Mint hozzátette, megannyi érték sorjázik a több számjegyű országutak mentén, a bemutatott települések többsége olyan falu, amely nem turista célpont, pedig kincsei méltán érdemesek arra, hogy felfedezzék azokat.
Borsos Mihály fotográfus példaként említette, hogy a hortobágyi Kilenclyukú híd Magyarország egyik legismertebb építménye, de azt jóval kevesebben tudják, hogy Karcag mellett található egy hasonló építmény a Zádor híd. A hajdani árterületen álló ötíves építmény magányosan áll a pusztában, a Hortobágyi Nemzeti Park szélén, víz már rég nincs alatta.

"Aki lapozgatja a könyvet, sok kicsi hazával találkozik, ahol az emberek otthon érzik magukat és ezt szeretnék megmutatni másoknak is (...)" - fogalmazott Horváth György.
Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó igazgatója a kötetet méltatva úgy fogalmazott: a visszafogott, elegáns album azokat a kis mozaik elemeket mutatja be, amelyekből összeáll egy nagy mozaik, a sokarcú Magyarország képe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását