2024. május 7. - Gizella

Kiri Te Kanawa nálunk

A világhírű brit szoprán, Kiri Te Kanawa lép föl szombaton Budapesten, a Bartók Béla Nemzet Hangversenyteremben, ahol a művész dalműsorral szerepel - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.
2007. november 12. hétfő 22:03 - Hírextra
Kiri Te Kanawa másodszor lép fel a magyar fővárosban, 2002-ben a Budapesti Tavaszi Fesztiválon adott áriaestet. Az új-zélandi születésű énekes ugyanakkor harmadszor dolgozik magyar muzsikusok környezetében, hiszen a MÁV Szimfonikus Zenekar kísérte 2000-ben a libanoni Beiteddin Fesztiválon.

Kiri Te Kanawa Aucklandben kezdte meg zenei tanulmányait, majd a londoni operaközpontban kisebb szólamokban készült föl a bemutatkozásra, miközben gyakorlásképpen főszerepeket is megtanult. Így választotta ki ezer jelentkező közül a Figaró házassága Grófnőjének a neves karmester, Sir Colin Davis egy meghallgatáson.

Ebben a szerepben először az amerikai Santa Fe-i nyári operafesztiválon aratott elsöprő sikert, néhány hónap múlva, 1971 decemberében azonban már a londoni királyi opera, a Covent Garden színpadáról indulhatott el nemzetközi karrierje.

A New York-i Metropolitan Operában 1974-ben beugrással vette át az Otello Desdemonáját Teresa Stratastól, 1979-ben pedig megkapta Donna Anna szerepét Joseph Loseytól a Don Giovanni filmadaptációjában.

A Figaró házasságát Solti György vezényletével vette később lemezre. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy énekelt amerikai népdalokat, Gershwin-, Porter- és Kern-szerzeményeket, valamint a könnyű műfaj három klasszikusában: a My Fair Lady-ben, a South Pacific-ben, és Bernstein West Side Story című művének felvételén.

Az énekesnő az operaszínpadtól visszavonult, de szívesen ad dalesteket. Aktív a nevét viselő alapítványban, amelyet azért hozott létre, hogy a világközpontoktól távol fölbukkanó tehetségek számára megteremtse a tanulás lehetőségét. Az ösztöndíjasoktól azonban elvárja, hogy azután visszamenjenek szülőföldjükre.

A Művészetek Palotájában Mozart és Richard Strauss dalai mellett Ginastera, Poulenc, Duparc, Wolf-Ferrari, Puccini szerzeményeit is megszólaltatja.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását