2024. április 24. - György

Cáfol a tűzoltóság

A Magyar Hírlap 2007. november 12-i számában, "Nehéz feladat felkészülni a váratlanra" címmel megjelent cikkében valótlan információt közölt. Dr. Tatár Attila tű. altábornagy úrnak, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Főigazgatójának azon állítás
2007. november 12. hétfő 18:22 - Hírextra
A több mint 7000 hivatásos tűzoltó 1995 óta az önkormányzati intézményekként működő városi, illetve fővárosi hivatásos tűzoltó parancsnokság állományában teljesít szolgálatot.

A városi/fővárosi hivatásos tűzoltóságok a helyi önkormányzatok által alapított intézmények, így szervezetileg nem tartoznak az állami szervként működő OKF és megyei igazgatóságainak szervezetébe. Tehát a Főigazgató úr által említett összevonás nem vonatkozott a hivatásos önkormányzati tűzoltóságokra.


Fentiekben foglaltakra figyelemmel az OKF Főigazgatójának kijelentése egyaránt ellentétes katasztrófavédelmi és a tűzvédelmi törvénnyel is.

"A katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről" szóló 1999. évi LXXIV. törvény 25. (1) bekezdése alapján: "A katasztrófavédelem megvalósításában részt vevő Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a polgári védelem és az állami tűzoltóság országos szerveiből összevont, annak területi szervei, a megyei parancsnokságokból összevont, államigazgatási feladatot is ellátó rendvédelmi szervek."
"A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 2. § (2) bekezdése kimondja: "A tűzoltás és a műszaki mentés azon önkormányzatok kötelező közszolgáltatási feladata, amelyek készenléti szolgálatot ellátó hivatásos önkormányzati vagy önkéntes tűzoltósággal rendelkeznek."

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok tekintetében szakmai felügyeletet látják el a hivatkozott katasztrófavédelmi törvény 25. (4) bekezdése alapján.

A tűzoltásoknál és a műszaki mentéseknél elsősorban a hivatásos önkormányzati, a létesítményi, az önkéntes köztestületi és egyesületi tűzoltók avatkoznak be.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, bár nem kíván a Sajtó törvény és a Polgári Törvénykönyv rendelkezésein alapuló sajtó helyreigazítás jogával élni a Magyar Hírlappal szemben, ugyanakkor a hiteles és pontos tájékoztatás követelményének érvényre juttatása kötelez arra minket, hogy sajtó munkatársai és a közvélemény elé tárjuk a törvényesség követelményének megfelelő tényeket.


Kiadó: Fővárosi Tűzoltóparancsnokság
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását