2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nehogy meghízzanak az ovisok

A születéskori magas testzsírszint - ami a baba pufókságán látható - meghatározhatja a gyerek jövőjét, a későbbi - akár felnőttkori - egészségi állapotát - hívták fel a figyelmet német szakemberek egy minapi berlini konferencián, amely az európai egészség
2007. november 10. szombat 11:09 - Hírextra

Az egyén későbbi egészségi állapotának bizonyos elemei már korán sejthetők, ugyanis a terhesség alatt kialakulnak a szervezet működésére, az esetleges betegségre utaló fontos előjelzők - hangoztatta Berthold Koletzko müncheni gyermekgyógyász. Ami a túlsúlyosságot illeti, a terhesség első három hónapjában a gyerek korai elhízására az anya dohányzása is erős befolyásoló hatással lehet.

Kevéssé gondolnak erre a káros szenvedélynek hódoló terhesek vagy a környezetükben élők, a kutatók viszont egyre többet tudnak a korai meghatározottságnak erről az oldaláról.

Németország egyes tartományaiban az iskolába lépő kisgyerekek körében évente 0,3 százalékkal nő a túlsúlyosak és 0,1 százalékkal az elhízottak aránya. Az előidéző okokat számba véve a gyermekgyógyász szakember elsősorban az egyéni érzékenységet, másodsorban a korai rászokást ("programozást"), illetve a későbbi életszakaszokra jellemző kevés mozgást és sok evést, a magas kalóriabevitelt nevezte meg felelősként.

Az anyatejjel táplált gyerekek körében iskoláskorukra 20-25 százalékkal kevesebb a kórosan kövér - magyarázta vizsgálatok adataira hivatkozva az európai gyermekelhízás-ellenes program koordinátora, a korai programozásnak nevezett jelenség mibenlétét fejtegetve a távirati iroda tudósítójának.
Az egyéni érzékenységgel kapcsolatban a genetikai háttér alapvető fontosságáról beszélt Koletzko. Kutatások eredményeiből az derül ki, hogy az örökbefogadott gyerek általában nem a nevelő, hanem a vérszerinti szülők testalkatát szokta mutatni. A gének tehát fontosabb meghatározók, mint a környezet, akár maga a táplálási szokások - magyarázta a szakember.

Hat darab banánból például ugyanannyi energia (320 kcal) gyűjthető be, mint amennyi egyetlen divatos csokiszeletben van. A gyerekek pedig naponta nem is egy ilyen szeletet fogyasztanak el, étkezések közben, gyakran helyette is – márpedig napjainkban a nagy energiabevitel okozza a problémát - sorolta tovább a szakember.

A nagy európai, sőt világproblémának (az elhízás járványának) a megelőzése abban áll, hogy változtatni kell az ülő életmódon, csökkenteni kell a tévézéssel, videojátékokkal töltött órák számát, és visszafogni az energiabevitelt (beleértve az energiadús italok fogyasztását) – ráadásul mindezt már óvodáskorban kell kezdeni.

A német szakemberek szerint a korai nevelés hozhat ugyanis csak megoldást. A 3-6 év közötti kicsik a leginkább fogékonyak arra, hogy másolják a felnőttek viselkedését. Ezt tartják szem előtt a német óvodai programok, a tapasztalatok azt mutatják, hogy - alacsony költségek mellett - igen nagy sikerrel.

Az Európai Unióban felfigyeltek a bajorországi programra (részleteit a www.tigerkids.net honlapon lehet megtalálni), amelyet 2009-re országossá akarnak szélesíteni Németországban. Cél, hogy minél több térségben, intézményben minél több óvódás gyereket érjenek el, munkájukban partnerük a Child Health Foundation.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását