2024. április 28. - Valéria

Újdonságok Máraitól

Két Márai Sándor-kötet szerepel a Helikon Kiadó e havi újdonságai között, s az olvasók kézbe vehetik a Szentek legendái című kiadványt és Jankovics Marcell filmrendező életrajzi munkáját is - tájékoztatta Tordy Zsuzsanna marketingigazgató az MTI-t.
2007. november 9. péntek 09:33 - Hírextra

A teljes napló 1947 című kötet megjelenése kapcsán a könyves műhely kiemelte: Márai Sándor naplóinak eddigi magyar kiadása korántsem teljes. A köteteket vagy maga az író, vagy a kiadó állította össze, esetenként kihagyva a személyesebb vagy politikailag ''kínosabb'' feljegyzéseket. A helyzet orvoslására született, Ami a naplóból kimaradt című sorozat azonban szintén válogatás, teljes naplókiadás tehát nincsen.

A Helikon Kiadó ezt a hiányosságot kívánta megszüntetni, amikor új sorozatban közreadja a jegyzetekkel, hely-, név- és tárgymutatóval kiegészített teljes naplót, amely tartalmaz minden eddig megjelent, valamint számos, nyomtatásban még soha nem közölt, a hagyatékból frissen előkerült feljegyzést - összegezte a kiadó.

A másik Márai-kötet a Szeress egészen mellékesen és szelíden. A kötet válogatójának, szerkesztőjének szándéka az volt, hogy igazi Márai-breviáriumot állítson össze. Az író regényeiből, aforizmáiból azokat a gondolatokat tartalmazza a könyv, amelyek szeretetről, szerelemről, barátságról és az élet szépségének megtalálásáról elmélkednek.

A kötethez CD-melléklet is tartozik, amelyen válogatás hallható az eddig megjelent naplókból Bács Ferenc előadásában.

Újdonság a Szentek legendái című, Révay József szerkesztette kiadvány is, amely az eredeti, 1926-os kiadás alapján készült, festett, aranyozott borítóval, 8 színes és 8 egyszínű melléklettel.

Jankovics Marcell az összegzés szerint tudatosan választotta az emlékiratok helyett a Lékiratok 1-2. címet, ezzel utal arra, hogy saját és családja múltja "többé-kevésbé nem kedves" számára, még ha is igyekszik is azt "kedélyesen szemlélni".

Az életrajz élete első 19 évére terjed ki, ám a valós történelmi háttér, amelyet felrajzol, csaknem fél évezred. Az alkotó élettörténete a második világháború éveiben kezdődik, kisgyerek volt még, amikor édesapját az ötvenes években koholt vádak alapján, kémkedés vádjával hosszú évekre bebörtönözték, családját pedig kitelepítették.

A kiadó említést tett Vathy Zsuzsa Életünk, halálunk című, legújabb kötetéről is, amely 11 novellát tartalmaz. Az elbeszélések "vallomások egy gúzsba kötött, mégis lebegően szép ifjúságról". A címadó írásban is megjelenik az, aki szinte minden eddigi novellában jelen van: az egy éve elhunyt férj, Lázár Ervin író.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását