2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Vidéken is csöndesek a várótermek

A nagyobb vidéki városokban is alig vannak utasok a pályaudvarokon. Az emberek többsége időben értesült a sztrájkról ezért megpróbált hamarabb, vagy valamilyen másik közlekedési eszközzel utazni reggel. A vonatok többsége nem indult el a pályaudvarokról.
2007. november 7. szerda 08:55 - Hírextra
Szegeden állnak a vonatok. Néhány utas várakozott Szegeden a Nagyállomáson reggel hat órakor, amikor elkezdődött a vasutasok figyelmeztető sztrájkja. A kétórás munkabeszüntetést egyelőre senki sem törte meg. Az utolsó vonat a fővárosba 5 óra 44-kor rendben elindult, azonban a hatórás sztrájkkezdetkor ez a vonat a közeli Szatymazon várja meg a munkabeszüntetés végét. Az a pár utas, aki kiérkezett az állomásra tudott a sztrájkról, ennek ellenére az állomáson várják meg, amíg újra elindulnak a vonatok. Egy fiatal lány a Független Hírügynökség tudósítójának elmondta, hogy már kedden este értesült a sztrájkról, mégis csak az állomáson szembesült azzal, hogy a 6 óra 42-kor Budapestre induló gyorsvonatot is csak nyolc óra után indítják el. Szegeden a kétórás sztrájk alatt 5 vonatot érint a demonstráció.

Reggel 6 órakor Győrben is megkezdődött a Vasutasok Szakszervezete és a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete által meghirdetett 2 órás figyelmeztető sztrájk. A MÁV vonalakon a munkabeszüntetés ideje alatt egyetlen vonat sem indul el, a GYSEV vonalain pedig késésekre kell számítani. A GYSEV Zrt. nem csatlakozott az országos sztrájkhoz ezért a Sopron - Győr, a Sopron - Szombathely valamint a Szombathely - Szentgotthárd útvonalon általában menetrend szerint közlekednek a vonatok - közölte a Független Hírügynökséggel Stöckert Dávid a GYSEV kommunikációs munkatársa. Késésekre azonban így is számítani kell, hiszen a Győrbe érkező szerelvények nem a MÁV hanem a GYSEV állomásra futnak be. A Budapest felé tovább közlekedő vonatokat csak 8 óra után húzzák át a MÁV állomásra ahonnan aztán néhány percen belül tovább indulnak a fővárosba. Győrben viszonylagos nyugalomban indult a sztrájk, az utasok szemmel láthatóan tudtak a munkabeszüntetésről és beletörődtek a várakozásba.

Pécsett nem sztrájkoltak a menetjegypénztárosok. Két ablaknál várták az utasokat. "Mi nem is terveztük, hogy sztrájkolunk. De azt, hogy miért nem, azt nem mondjuk meg." - mondta a Független Hírügynökségnek az egyik pénztáros nő. "Mindenkinek egyénileg kell eldönteni, hogy csatlakozik-e a munkabeszüntetéshez, vagy sem." - ezt már a VDSZSZ területi ügyvivője mondta a Független Hírügynökségnek. Melisek János szerint a jegyvizsgálók, kocsirendezők, tolatásban részt vevők, forgalmi szolgálatot teljesítők nem vették fel szerda reggel a munkát, a mozdonyvezetők pedig szolidaritást vállaltak kollégáikkal. Így több százan sztrájkoltak. Ezért Pécsre 6 vonat nem érkezett meg, és 8 nem indult el. A szerelvényeket azonban a vágányokra vontatták, felkészülve a sztrájk végére. Az első szerelvény nyolc órakor indul el: összekapcsolva a szerelvényeket, a Pécs-Budapest között közlekedő két Inter City-t indul útnak. A váróteremben csak néhány utas volt. A vonatközlekedés Pécsett is várhatóan a délutáni órákban áll helyre.

Alig néhányan voltak reggel hat órakor, a sztrájk kezdetén a miskolci Tiszai pályaudvaron, úgy tűnik, az emberek többsége tudta, hogy szerdán munkabeszüntetést tartanak a vasutasok, ezért másképp oldották meg a közlekedést. Aki utazott, órákkal hamarabb érkezett az állomásra. A Független Hírügynökség tudósítója találkozott olyan, utassal, aki két órával hamarabb kelt, mert vidékről reggel 8 órára kell beérnie a kórházba vizsgálatra. Addig az állomáson ül. Többen a fűtött vasúti kocsikban várják meg a sztrájk végét. Miskolcon több ezer embert érint a sztrájk. A Tiszai pályaudvar a vidék egyik legnagyobb pályaudvara, rengetegen ingáznak a környező településekről. Kovács Ferenc, a VDSZSZ helyi területi ügyvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, nagy a támogatottságuk, így a szolgálatban lévő 1000-1500 vasutas nagy része részt vesz a sztrájkban. Nincs közös helyiség és gyűlés, a dolgozók a munkahelyükön várják meg a munkabeszüntetés végét. Miskolcon is várhatóan csak estére áll helyre az eredeti menetrend.

Nagykanizsán egy név nélkül nyilatkozó szakszervezeti vezető a Független Hírügynökség munkatársának azt mondta, hogy körülbelül a vasutasok 10 százaléka sztrájkol szerda reggel 6 és 8 óra között. Az állomáson a munkabeszüntetés összesen 10 személy, és 3 tehervonatot érint. A pályaudvaron alig vannak utasok.

Békéscsabán és a közeli településeken 6 vonat áll a két órás demonstráció miatt. A pályaudvar szinte teljesen üres.

Szerda reggel 6 órakor kezdődött a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) által meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájk az országban. A munkabeszüntetés alatt várhatóan nem járnak majd a személy-, a teher- és a nemzetközi vonatok sem, a vasúttársaság tájékoztatása szerint ez több mint 600 járatot jelent. A GYSEV vonatait azonban nem érinti a sztrájk. Az érdekvédők 38 mellékvonal tervezett megszüntetése ellen tiltakoznak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását