2024. május 5. - Györgyi

Konferencia múltról és jelenről

Konferenciát rendez a piaristák múltjáról és jelenéről a rend magyarországi tartománya és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) hétfőn és kedden Piliscsabán, az intézmény bölcsészkarán - közölte Forgó András, a PPKE Történettudományi Intézetének oktató
2007. november 6. kedd 06:53 - Hírextra

Ünnepélyes megnyitójában Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek elmondta: a piaristáknak köszönheti, hogy pap lett, és kiemelte a kegyes tanító rend oktatásban betöltött fontos szerepét. Az érsek - aki a rendezvény fővédnöke - örömét fejezte ki, hogy főegyházmegyéjükben is megtalálhatók a piaristák - tájékoztatta az MTI-t Forgó András.

A ferences, a domonkos, a jezsuita, a ciszterci és a pálos rendekről már szerveztek konferenciákat az elmúlt években, ebbe a sorba illeszthető a piaristákról szóló tanácskozás is. A szervezés joga annak apropóján került a piaristákhoz, mert idén ünneplik a rend megalapítójának, Kalazanci Szent József születésének 450. évfordulóját - mondta.

Az előadók a piarista rend múltját és jelenét mutatják be a történettudomány, a néprajz, az irodalomtudomány, a művészettörténet, a zenetudomány, a neveléstudomány és más tudományágak szemszögéből, a koraújkortól napjainkig. A kétnapos konferencián részletesen tárgyalják a piarista rend építészetét, a magyarországi rendházak történetét és helyzetét, de hallhatnak előadást az érdeklődők Kádár János és VI. Pál pápa Lénárd Ödön piarista szerzetes 1977-es börtönből való szabadulásában betöltött szerepéről is - jegyezte meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását