2024. április 24. - György

Zöld hulladékszigetek

December közepén már 700 szelektív hulladékgyűjtő sziget lesz a fővárosban - 100-zal több, mint most. Az új edények 80 százaléka Pestre kerül. Mindegyik zöld lesz, csak egy előlap mutatja majd, milyen szemét való bele - tudta meg a Független Hírügynökség.
2007. november 5. hétfő 12:46 - Hírextra
A fővárosban 2003 decemberében jelent meg az első 100 szelektív gyűjtősziget, 2005 novemberében már 600 ilyen volt, azóta viszont nem volt fejlesztés, tehát két év szünet után bővítik a rendszert. A tervek szerint december 15-re alakítják ki a 100 új szigetet.

A karácsonyi csomagolóanyagokat már az új gyűjtőhelyekre is lehet vinni - mondta a Független Hírügynökségnek a Fővárosi Közterület-felügyelet (FKF) Zrt. hulladékkezelési főosztályvezetője.

Siklósi Mihály tájékoztatása szerint a kerületek segítségével választották ki az új szigetek pontos helyét. Észak-Pesten 42-44, Dél-Pesten 35-36, Budán pedig több mint 20 helyen alakítják ki gyűjtőket az újrahasznosítható hulladéknak.

Jelenleg egyébként a helyszínek kiépítése folyik, az edények leszállításáért kiírt tender győztesével várhatóan november 9-én írják alá a szerződést, és december közepéig meg is érkezhetnek az edények - mondta Siklósi Mihály.

A főosztályvezető elmondta még: az új edények zöldek lesznek és csak az előlapjukon lesznek megkülönböztetve a beléjük kerülő hulladékok szerint a szokásos színekkel, illetve feliratokkal.
Az FKF tervezi, hogy jövő tavaszig a meglévő edények piktogrammjait is megújítja, azok tartósabbak legyenek. A régiek nagy részéről lekopott már a felirat, Siklósi Mihály szerint ez is a nagy igénybevételt mutatja, mint mondta: a műanyagflakonos tartályokat naponta ürítik.

Siklósi Mihály kiemelte: a budapestiek rendeltetésüknek megfelelően használják a szigeteket, a válogatás után csak a bekerült hulladék 5 százalékát nem lehet egyből újrahasznosítani és kell a hulladékégetőbe szállítani.

A főosztályvezető elmondta azt is, hogy vandálok 4 év alatt több mint 490 edényt gyújtottak fel. Azok darabja 100 ezer forint.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását