2024. április 28. - Valéria

Hurkatöltő fesztivál lesz

A nagyszámú túljelentkezés miatt 50 csapatra korlátozták a szombaton Tápiószentmártonban megrendezésre kerülő harmadik nemzetközi hurkatöltő-fesztivált - közölte a Pest megyei község polgármestere hétfőn az MTI-vel.
2007. november 5. hétfő 12:18 - Hírextra
Tóth János elmondta, hogy azért kellett a korlátozást elrendelni, mert a gasztronómiai megmérettetésnek helyt adó sportcsarnokban ennél több háromfős csapat nem férne el. A határon túlról, Felvidékről, Erdélyből és a Vajdaságból is neveztek be háromfős csapatok. Az alapanyagot, a húst és a rizst a rendezők biztosítják, amíg a töltelékhez szükséges fűszereket a versenyzők maguk hozzák - tette hozzá.

Kora reggel egy termetes hízó levágásával veszi kezdetét a látványos fesztivál, amelyen három kategóriában állhatnak rajthoz a konyhatudományban jártas résztvevők: véres, fehér és májas változat kerül majd a disznóbélbe. Egyébként a hurka valójában egy mongol eledel, már 2000 évvel ezelőtt ezt fogyasztották az elődök. Akkoriban a sertést néhány napig éheztették, majd magvakat etettek vele és a levágott állat belét megsütve fogyasztották, mint fenséges eledelt. Nálunk a disznóvágások után megmaradt, másra nem használható fej-, tüdőnyesedék szolgált a paraszti portákon a hurka alapanyagául, a pontos receptek azonban sok helyen még ma is családi titoknak számítanak - hívta fel rá a figyelmet a polgármester.

Az egésznapos sütést vigalom kíséri, fellép többi között a helyi Borvirág együttes, amelynek tagjait helyi országgyűlési képviselő, a polgármester és az evangélikus pap alkotja.

A hurkák közötti sorrendet egy 15-tagú, hentesekből álló zsűri határozza majd meg, de a kóstolóból mindenki részesülhet. Tavaly 7 mázsányi hurkát vittek haza a vendégek, az idén 15 mázsa eladását tervezik. A hurkaevészet mellett ágyaspálinkát is kínálgatnak majd - kellő mértéktartásra intve a vendégsereget - tette hozzá Tóth János.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását