2024. április 20. - Tivadar

Elkészült az Elfújta a szél "harmadik része"

Elkészült minden idők legsikeresebb amerikai regényének, az Elfújta a szélnek a "harmadik része". A "Rhett Butler népe" a jövő héten kerül a boltokba az Egyesült Államokban.
2007. november 5. hétfő 10:03 - Hírextra

Donald McCaig írta meg Margaret Mitchell több mint 70 évvel ezelőtti ezeroldalas regényének újabb részét.

A minden addigi eladási rekordot megdöntő, Pulitzer-díjas mű írónője 1949-es haláláig a könyvkiadók buzdítása ellenére sem volt hajlandó folytatni regényét. Az olvasók azonban szinte kikövetelték a folytatást, mivel az Elfújta a szél nem a romantikus szerelmi történetek happy-endjével végződött.

A Mitchell-örökösöktől megkapott jog alapján Alexandra Ripley alkotta meg a "második részt", a Scarlett című regényt, amely 1991-ben jelent meg, egyszerre negyven országban, 18 nyelven. A könyv a női olvasók milliói körében sikert aratott, a kritikusok viszont lesújtó bírálatban részesítették.
Az akaratos és szenvedélyes Scarlett O,Hara életéről, az Észak-Dél közötti polgárháborúról szóló regény a Biblia után máig a legolvasottabb könyv az Egyesült Államokban. Évente 50 ezer példány kel el belőle, 1936 óta több millió kötetet adtak el.

A "harmadik részre" a jogot a 90-es évek elején megszerző St. Martin,s Press először Emma Tennant angol írónőt bízta meg, aki Jane Austen Büszkeség és Balítélet című regényének folytatását papírra vetette. Kéziratát a kiadó és a Mitchell-bizottság azonban nem fogadta el. A következő jelölt Pat Conroy, Margaret Michell rajongója lett volna, aki egy korábbi évfordulós kiadvány előszavát írta, a felek azonban nem tudtak megegyezni. Ezután esett a választás Donald McCaigre, több amerikai polgárháborús könyv, közöttük a nagysikerű Jákob lajtorjája című regény szerzőjére. Hat évet töltött kutatással és írással, mire az újabb rész elkészült.

McCaig elmondta, hogy a Rhett Butler népe nem szigorúan vett folytatás, hanem egy "párhuzamos történet" arról, mit csinált Rhett Butler, amikor az Elfújta a szél történetében hosszabb időszakokra eltűnt. Nem igyekezett utánozni Margaret Mitchell túldíszített nyelvezetét, inkább saját stílusához ragaszkodott - fejtette ki, hozzátéve, hogy a Hemingway-féle tömör stílust kedveli.
A St. Martin,s Press bizakodó, egymillió példányt nyomtattak a könyvből, és a kiadási jogot 15 országban adták el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását