2024. április 28. - Valéria

Csoportos garázdaság miatt nyomoz a rendőrség

Csoportos garázdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást hat kubai menekült ellen a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, de emiatt nem lehet kiutasítani őket az országból és menekülti státuszukat sem lehet visszavonni - mondta Végh Zsuz
2007. november 5. hétfő 09:30 - Hírextra

A főigazgató sajnálatos esetnek nevezte, hogy a bicskei befogadó állomáson tartózkodó kubai menekültek egy csoportja összetűzésbe keveredett néhány helyi lakossal vasárnap hajnalban.
Végh Zsuzsanna hangsúlyozta: a büntetőeljárás során a kubai menekülteknek ugyanazzal a felelőséggel kell szembenézniük , mint a magyar állampolgároknak, de a garázdaság nem olyan súlyú bűncselekmény, amiért kiutasítanák őket vagy visszavonnák menekülti státuszukat. Erre súlyos, szándékos bűncselekmény jogerős ítélete alapján lenne mód - tette hozzá.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI-nek azt mondta: hajnalban egy bicskei szórakozóhelyen a tettlegességig fajult a szóváltás a városban működő, menekülteket befogadó állomáson tartózkodó kubai menekültek egy csoportja és néhány helyi lakos között. Hozzátette: az összetűzésben három magyar férfi szúrt, vágott sérüléseket szenvedett, egyikük sérülése súlyos.

A magyar kormány és az Amerikai Egyesült Államok kormánya között létrejött megállapodás alapján október 9-én 28 kubai migráns érkezett hazánkba. A 28 fős csoport döntően egyedülálló, felnőtt férfiakból áll, de kisebb részben találhatók közöttük gyerekek és nők is. Miután a menekülti státuszt megkapták, október 24. óta intenzív magyar nyelvtanfolyamon vesznek részt.

A kubai menekültek az USA guantanamói támaszpontjáról érkeztek Budapestre, ahol három évet töltöttek el, miután nem sikerült Kubából az Egyesült Államokba szökniük.

A magyar Külügyminisztérium augusztusban jelentette be, hogy kubai menekülteket fogad be Magyarország, azt követően, hogy szűk körű külügyi delegáció utazott az amerikai támaszpontra. Ezt követően Kuba hevesen bírálta Magyarországot, egyebek mellett az "Egyesült Államok lakájának" nevezve az országot.

A hivatalos magyar álláspont szerint Magyarország nem kíván beavatkozni Kuba belügyeibe, de kritikai párbeszédet szorgalmaz a kubai kormányzattal, és széleskörű kapcsolatok kiépítését indítványozza a civil szféra és a békés ellenzék képviselőivel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását