2024. április 28. - Valéria

Bolti szarkák a szigetországban

Tavaly a vád alá helyezett bolti tolvajok 205 millió fontnyi (74,5 milliárd forintnyi) árut csentek el - olvasható a BBC News honlapján. A Brit Kiskereskedelmi Konzorcium (BRC) felmérése szerint ez a tavalyi veszteséghez képest 8 százalékos emelkedést jel
2007. november 5. hétfő 20:34 - Hírextra
Ám a nem lebukott tolvajokat is figyelembe véve az ellopott érték háromszor-négyszer nagyobb, azaz 600-800 millió font is lehet, mutatott rá a BRC. Továbbá hangsúlyozta, hogy az áruházi lopások csekély büntetése vezetett a lopások elharapózásához.

A brit rendőrség 2004-ben engedélyt kapott rá, hogy letartóztatás helyett 80 font bírsággal sújtsa az első alkalommal tetten ért tolvajokat vagy azokat, akik 200 fontnál kisebb értékben loptak.

A BRC felmérése szerint egy brit tolvaj egy-egy alkalommal átlagosan 156 font (56 ezer forint) értékben lop, ami 7 százalékos növekedést jelent a tavalyi átlaghoz képest.

Az eladókkal szembeni erőszak aránya is megnőtt, bár a két-három évvel ezelőttihez képest még mindig kisebb.

"Világos, hogy a jelenlegi hozzáállás nem megfelelő. A kormánynak és a rendfenntartó szerveknek fel kell hagyniuk azzal a hittel, hogy a kiskereskedelmi lopás elenyésző, és hogy ártatlan piti bűnözők követik el. A legtöbb bolti tolvaj azért lop, mert drogfüggő" - mondta a BRC igazgatója, Kevin Hawkins.
Korábban a brit igazságügyi minisztérium kinyilvánította, hogy komolyan veszi a bolti lopásokat, és azt hangsúlyozta, hogy a bolti szarkák akár hét év börtönre is ítélhetők.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását