2024. április 28. - Valéria

30 éve halt meg az első "sztahanovista"

Harminc éve, 1977. november 5-én halt meg Alekszej Grigorjevics Sztahanov szovjet bányász, élmunkás, a szocialista munkaverseny névadója, egy korszak hivatalos példaképe.
2007. november 3. szombat 11:16 - Hírextra
1906. január 3-án született szegényparaszt családban. Mindössze három osztályt járt a falusi iskolában, a húszas évek közepéig béresként dolgozott. 1927-ben a donyeci Kadijevka egyik szénbányájába szegődött, keresetéből a családi álmot beteljesítve lovat akart venni. Dolgozott hajtóként, fékezőként, ácsolóvájárként majd fejtőmunkásként.

A Centralnaja Irmino bánya korábban nem büszkélkedett kiemelkedő mutatókkal, a helyi párttitkár azonban valami nagy eredménnyel akart előrukkolni a nemzetközi ifjúsági napra. A gondos felkészülésnek meg is lett az eredménye: a 30 éves Sztahanov 1935. augusztus 31-én a hatórás műszak alatt 102 tonna szenet termelt ki, azaz tizennégyszeres normát teljesített. A szovjet vájár önmaga rekordját egy hónapon belül megdöntve szeptember 19-én 227 tonna szenet fejtett ki a műszak alatt.

Sztahanov egy hét múlva már a Pravda címlapján mosolygott, és egy példátlan propagandakampány központi alakjává vált. Példaképként állították az egyszerű munkások elé, a párt néhány hónapon belül a legkülönbözőbb foglalkozási ágakban sztahanovista mozgalmat indított. 1935 novemberében a Kremlben rendezték meg a sztahanovisták össz-szövetségi kongresszusát, amelyen a legkülönbözőbb foglalkozási ágak sztahanovistái mesélték el, miként alkalmazták - olykor az újítástól ódzkodó főnökeik és bizalmatlan kollégáik ellenére - az új munkamódszereket, múlták felül normáikat. Felszólalt Sztálin is, beszédének később meg is zenésített kulcsszavai - "az élet jobb és boldogabb lett" - váltak a második világháború után a kommunista országokba is exportált mozgalom mottójává.

A sztahanovisták nem csak munkájukkal, életükkel is példát mutattak, ők lettek az "új szovjet ember" széles körben népszerűsített megtestesítői. Társaik között mégsem voltak népszerűek, mert a mozgalom indítása normaemeléssel járt, a sztahanovistákat sokszor szóban és tettleg is bántalmazták. A "rekordmánia" túlhajtása, az élmunkásoknak biztosított különleges munkakörülmények a termelés más részein eredményeztek nehézségeket, amit a vezetés szabotázsnak minősített. A mozgalomnak azonban voltak pozitív eredményei is, a munkaszervezés és a munkamegosztás terén.

Sztahanov élete is alapvetően megváltozott - bútorozott, háromszobás lakást kapott, gyógyüdülőbe szóló családi utazást biztosították számára, helyreszóló jegyei voltak filmvetítésekre és kulturális eseményekre. 1936-ban felvették a párt tagjai közé, az egyik karagandai bánya vezetője lett. Kétszer tüntették ki a Lenin-renddel, megkapta a Munka Vörös Zászló érdemrendet, 1970-ben a Szocialista Munka Hőse kitüntetést és a Legfelsőbb Tanács képviselője is volt, 1935-ben az ő fényképe szerepelt a Time magazin címoldalán. Magánélete már korántsem alakult ilyen fényesen: két házasságából négy gyermeke született, második felesége 17 évvel volt nála fiatalabb. Idővel a pohárhoz nyúlt, ezért "Sztakanovnak" nevezték (utalásként a pohár jelentésű orosz szóra). Élete végén idegbetegséggel került kórházba, s ott is halt meg 1977. november 5-én. Torez városában temették el, a halálát követő évben az ukrajnai Kadijevka városa az ő nevét vette fel.

A glasznoszty idején erősítették meg hivatalosan, hogy Sztahanovot rekordja felállításában két tapasztalt társa segítette, az ő egyedüli dolga az volt, hogy minél gyorsabban omlassza a szénfalat, de a teljesítményt egyedül neki számolták el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását