2023. február 6. - Dorottya, Dóra

Újabb album került elő az ellopott műkincsekről

Újabb, a nácik által a második világháborúban ellopott műkincsek fotóit tartalmazó album került elő Washingtonban.
2007. november 2. péntek 22:00 - Hírextra

A kopott barna bőrkötetben olyan 18. századi értékes festmények képei találhatók, amelyek a nácik fosztogatásainak estek áldozatul. Hubert Robert és Francois Boucher francia művészek munkáit a nácik feltehetően a háború elején vitték el Párizsból.

A washingtoni Nemzeti Levéltár közlése szerint az előkerült album az egyik legjelentősebb bizonyíték a nürnbergi perek óta arra, hogy a hitleri Németország milyen előre kitervelt módon rabolt össze műkincseket és más kulturális értékeket. A szóban forgó albumban szereplő festmények azóta valószínűleg visszakerültek Franciaországba tulajdonosaikhoz - mondta Allen Weinstein levéltáros.
A náci harmadik birodalom külön osztagot működtetett a műkincsek begyűjtésére és katalogizálására, amelyekből a legértékesebb darabokat a Hitler Linzbe (Ausztria) tervezett művészeti múzeumában állítottak volna ki.

A kötetet egy olyan amerikai katona családja adományozta a Nemzeti Levéltárnak, akinek egysége a világháború végén Németország berchtesgadeni térségében állomásozott. A katona állítólag "háborús emléktárgyként" vitt magával Hitler házából két albumot. A másik kötetet a család szintén át fogja adni az archívumnak.

A Nemzeti Levéltár nem közölte, hogy mennyit fizetett az albumért, és a katona családjáról is csak annyit tudni, hogy valahol az Egyesült Államok déli részén él.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását