2024. április 26. - Ervin

Egy év börtön a részeges hajóskapitánynak

Egyéves börtönre ítéltek egy lengyel hajóskapitányt Nagy-Britanniában pénteken, miután részegen belekormányozta hajóját egy fúrótoronyba az Északi-terngeren.
2007. november 2. péntek 20:44 - Hírextra
Zbigniew Krakowsky vérében a megengedett alkoholszint háromszorosa volt, amikor még augusztus negyedikén behatolt a Viking Ekho földgázlelőhely körüli 500 méteres tiltott zónába az angliai Cromer városától mintegy 64 kilométerre.

Az 56 éves kapitány a kétezer tonnás Jork nevű vízijárművet kormányozta egy rakomány gabonáva Lübeckből New Hollandba. Krakowski háttal ült a hajó menetirányának és a számítógépet figyelte, időközönként, ellenőrzésképpen átnézett a válla fölött.

A 30 éves tapasztalattal rendelkező tengerész a tragédia közeledtét akkor vette észre, amikor már csupán mintegy száz méterre voltak a Viking Echótól. Hiába próbált cselekedni, akkor már az ütközés elkerülhetetlen volt.

Utána kinyitott egy üveg vodkát, amelyet a dokkmunkásoknak tartott kéz alatt, hogy megbirkózzon a stresszel. Korábban kapott egy utasítást, hogy a hajó menetirányát hét fokkal módosítsa.

A bíróság megállapítása szerint az okozott kár 7 millió és 10 millió angol font (2 milliárd 520 millió - 3 milliárd 600 millió forint) közötti összegre tehető. A fúrótorony egy amerikai cég tulajdonában van, amelynek havonta 615 ezer angol font (221 millió forint) kiesést okoz a baleset. A helyreállítási munkálatok megkezdésére legkorábban áprilisban tudnak sort keríteni.

A hajó hétfős legénységét kimentették, a Jork egy nappal később elsüllyedt. Zbigniew Krakowsky mélységesen megbánta tettét.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását