2024. április 29. - Péter

A világ legferdébb tornya

A németországi Kelet-Frízföld egy kis helysége vetekszik az olaszországi Pisa városával, Frank Wessels evangélikus lelkész ugyanis azt állítja, hogy Suurhusenben található a világ legferdébb tornya. Szerinte az alsó-szászországi templomtorony elhajlása 5,
2007. november 2. péntek 12:39 - Hírextra

Suurhusen temploma a XIII. században épült és a 27,37 méter magas tornyot 1450-ben építették hozzá. Már most is évente több mint tízezren zarándokolnak el a nyers téglából épült templomhoz és naponta három egyházközségi tag ismerteti meg őket az építménnyel.

A torony elferdülését az idézte elő, hogy az alapozáshoz vastag tölgyfatörzseket használtak és amikor a XIX. században kiszáradt a környező talaj, megsüllyedt a talajvíz szintje és a fatörzsek elkorhadtak. Abban az időben vették észre először a 2100 tonna súlyú torony elhajlását.

Az 1970-es évek derekán azután beomlás veszélye miatt bezárták és sorsára hagyták a templomot. Suurhusenben új központ létesítését tervezték, de tíz évvel később letettek az elképzelésről. Feltárták a templom alapzatát, majd betonnal és acéllal töltötték fel. Ma már minden ünnepen tartanak benne istentiszteletet, keresztelnek, esketnek és temetnek is.

De vajon csakugyan a suurhuseni torony a legferdébb a világon? Olaf Kuchenbecker, a Guinness World Records hamburgi képviselője "az eddig rendelkezésekre álló ismeretek alapján" úgy gondolja, hogy el fogják ezt ismerni. Már tulajdonképpen a Rekordok Könyvének 2008. évi kiadásába be kellett volna kerülnie, de ezt akadályozták egy ideig.

Egy haszna azonban már most van a figyelemfelhívásának. Tavasszal egy szakértő megmérte a tornyot és kiderült, hogy a legutóbbi mérés óta tíz centiméterrel nőtt az elhajlás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását