2024. április 20. - Tivadar

Kétszer lehetne pénztárat váltani

Az Országgyűlésnek benyújtott egészségbiztosításról szóló törvénytervezet szerint 2010-től évente nemcsak egyszer, hanem kétszer lehet majd a pénztártagoknak pénztárat váltani - mondta el Horváth Ágnes tárcavezető szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján.
2007. október 31. szerda 17:32 - Hírextra

Hozzátette: 2009-től akkor is lehetőség lesz pénztárváltásra, ha valaki lakóhelyet változtat.
Az új biztosítási rendszerről szóló törvényjavaslatot várhatóan december végén elfogadhatja a parlament, és ha ez megtörtént, akkor tarthatók lesznek a már ismert határidők, így a pályázati folyamat januárban kezdődhet, megtörténhet a létrejövő társaságok előminősítése, a területi licit és végül a tagtoborzás.

"Terveink szerint tavasszal már a tényleges toborzással szembesülhetünk, tehát tudjuk azt, hogy melyik befektetető szerezte meg egy-egy területre az ellátási felelősséget, illetve megindul az ügyfelekért folyó verseny a pénztárak között" - fogalmazott a tárcavezető.

"Vészforgatókönyvvel nem készültünk" - jelentette ki Horváth Ágnes arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha a parlament nem fogadja el az új rendszerről szóló törvénytervezetet.

Horváth Ágnes beszélt a várólistákról is. A jövőben három fajta várólistát fognak megkülönböztetni. Az egyik a központi (ma az Országos Vérellátó Szolgálat által vezetett, a nagyértékű beavatkozásokat követő) lista, lesz egy intézményi várólista és egy pénztári lista. Ez utóbbi lényegében az intézményi lista "pénztárakra" lebontott summázata, azonban ha túl hosszú egy pénztári várólista, a pénztári céltartalékból kell az ellátásokat kifizetnie.

Horváth Ágnes utalt a visegrádi országokban most zajló reformfolyamatokra. Mint mondta, a Magyarországéhoz hasonló történelmi háttérrel rendelkező országokban is változik az egészségbiztosítás, ezekben az államokban is teret engednek a magánbefektetőknek, bevezetik vagy bevezetni készülnek a vizit- és kórházi napidíjat, vagy a receptdíjat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását