2024. május 5. - Györgyi

Dzsessznapok Szegeden

Neves hazai és külföldi fellépőket hallgathat a közönség jövő hétvégén, november 10-én és 11-én a Szegedi Jazz Napokon - közölte a programról tartott keddi sajtótájékoztatóján a szervező Drienyovszki András.
2007. október 30. kedd 15:43 - Hírextra

A Private Music vezetője elmondta: 2004-ben a város önkormányzata által újra életre keltett fesztivál mára megtalálta a helyét a zenei programok sorában. Huszonhét évvel ezelőtt, amikor a fesztivál elindult, olyan nevek érkeztek a Tisza-parti városba, mint a világhírű szaxofonos Jan Garbarek, az azóta elhunyt Joe Henderson vagy a szintén nagy nemzetközi elismerésnek örvendő Oregon együttes.

A szervezők az idei programokkal is igyekeznek minőségi muzsikát kínálni a közönségnek. November 10-én, szombaton este indul a műsor a Szegedről származó tenorszaxofonos, Tűzkő Csaba koncertjével a Belvárosi moziban.

A külföldi vendégek sorát ezúttal a világszerte ismert dobos, Bill Bruford és a tehetséges fiatal holland zongorista, Michiel Borstlap duója nyitja. A két virtuóz muzsikus produkciója a nemzetközi fesztiválok kiemelkedő előadásai közé tartozik, vendégjátékuk egyben magyarországi premier is.
Az est főműsora a groove dzsessz angol királyának számító JTQ, azaz a James Taylor Quartet fellépése. Taylor eredeti Hammond orgonán játszik, a hangszer egyik legjobb európai mestere.
Vasárnap délelőtt - a régi fesztivál-hagyományoknak megfelelően - matinét rendeznek, ahol kortárs zenei életünk kiválósága, Szemző Tibor Az élet vendége című, Kőrösi Csoma Sándor életéről szóló mozifilmje látható.

A fesztivál ebben az évben a funk dzsessz 65 éves "apostola", Maceo Parker művészetének szenteli a második műsornapot. James Brown és Prince legendás szaxofonosa kilenc tagú, fekete funky zenészekből álló együttesével érkezik. Parker az egyik legjobb és legaktívabb koncertzenésznek számít, aki máig szívesen beáll barátai, például Keith Richards, Brian Ferry, a Red Hot Chili Peppers, a De La Soul vagy a Jane,s Addiction szaxofon kórusába is.

A programot a szegedi önkormányzat nyolcmillió forinttal támogatja, melyhez a szervező és a szponzorok további csaknem két millió forinttal járulnak hozzá. Így, akárcsak a korábbi években, idén is közel tízmillió forintból gazdálkodnak - mondta el az MTI érdeklődésére Drienyovszki András.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását